Vona Gábor elárulta, beülne-e az Európai Parlamentbe

Újra pártelnök lett Vona Gáborból, aki szerint 2026-ban szinte még lehetetlen lesz leváltani a kormányt. Az egykori Jobbik-vezér viszont úgy véli, hogy a jövő évi EP-választásokon már el is dől új pártjának, a Második Reformkornak a sorsa.

2023. 10. 12. 10:30
null
fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor vezeti a Második Reformkor (2RK) európai parlamenti listáját, a második helyre Pekárné Farkas Emese alelnök került – jelentette be legutóbbi sajtótájékoztatóján a pártelnök, aki rögtön közölte azt is,

ha pártja mandátumhoz is jut a jövő évi választáson, ő nem teszi át a székhelyét Strasbourgba vagy Brüsszelbe, helyét átadja a lista második helyén szereplő alelnöknek.

A döntést Vona azzal indokolta, hogy a 2024-es választásnak nem pusztán az Európai Unió szempontjából van tétje, az eredmények belpolitikai jelentősége is lesz. 

– 2024 a magyar belpolitikában korszakváltás lesz, mert le fog tisztulni, melyek azok a politikai erők, amelyek folytathatják a munkájukat – fogalmazott a pártelnök, aki szerint a 2022-es országgyűlési választás az ellenzéki összefogás miatt nem adott képet a pártok valós támogatottságáról, 

a jövő évi EP-választás azonban tiszta képet fog adni az egyes pártok népszerűségéről.

Szerinte az is el fog dőlni, szükség van-e a 2RK által kínált alternatívára a NER-el szemben.

Vona Gábor szerdán az ATV-ben is vázolta elképzeléseit az előttünk álló választásokról, azt ugyanakkor elismerte, 2026-ban nagyon nehéz lesz leváltani az Orbán-kormányt, ennek nagyon kicsi az esélye. Ennek ellenére a 2RK folyamatosan keresi azokat a pártokat, amelyek legalább 1 százalékot elértek a legutóbbi voksoláson, hogy bizonyos ügyekben együttműködjenek.

Találkoztak már az LMP-vel, a Párbeszéddel, a DK-val, valamint a Gattyán György vezette Megoldás Mozgalommal (Memo), de – mint fogalmazott – hamarosan a Jobbikkal való találkozás is megtörténhet.

 


Borítókép: Vona Gábor (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.