A kormány nem fogja hagyni, hogy Karácsony Gergely politikai játszmákra használja az emberek ivóvízellátását

Törvényalkotással gátolhatja meg a kormány a szerződések egyoldalú felmondását a Karácsony Gerely vezette főváros részéről. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára reagált, Budapest főpolgármestere kormánynak írt levelére, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló vízátadási szerződéseit, ha nem teljesülnek a követelései.

2023. 11. 14. 16:05
null
20210712 MN Budapest A Budapesti Közlekedési Központ sajtótájékoztatója. Téma: kezdődik a munka a Blaha Lujza téren. Résztvevők: Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth László, a BKK projektmegvalósítás igazgatója, Pikó András, a VIII. kerület pol Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat 150 ezer Budapest vonzáskörzetéből élő embert azzal szembesített, hogy felmondja a vízszolgáltatási szerződéseket és elzárja előlük az ivóvizet – közölte keddi Facebook-videójában Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Ezt követően leszögezte,

a lakosság zavartalan ivóvízellátását azonban senki és semmi nem veszélyeztetheti. 

– Ez fenyegetés és elfogadhatatlannak tartjuk. A kormány nevében ezért ma találkozóra hívtam a városháza vezetőit, hogy világossá tegyem, a közszolgáltatás nem játék – hangsúlyozta az államtitkár.

Kijelentette, hogy a kormány nem fogja hagyni, hogy a főpolgármester talán önszántából, talán megrendelésre, akár Gyurcsány Ferencére, hogy politikai játszmákra használja a környező településen élők ivóvízellátását. 

– A kormány mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjék az érintett családok ivóvízellátását és a rezsicsökkentett árukiszolgálást 

– közölte.

Ha kell, készen állnak törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását. A családoknak ugyanis alaptörvényben garantált joguk, hogy ivóvízhez jussanak, ezenkívül elemi szükségletük is – tájékoztatott a politikus. 

A fővárosi önkormányzatot 214 milliárd forintos megtakarítással vették át. Az iparűzési adóbevételek nőttek, ennek ellenére a csőd szélén táncol az önkormányzat – idézte fel Czepek Gábor. Majd leszögezte, hogy ennek árát nem lehet más településen élőkkel megfizettetni. A fővárosi önkormányzat Magyarország leggazdagabb önkormányzata. A tulajdonában álló Fővárosi Vízművek állapota pedig kedvezőbb, és így mozgástere is nagyobb számos más települési szolgáltatóénál. Mégis a budapesti városvezetés az egyetlen, amelyik a víz elzárásával fenyeget. Az energiaügyi minisztérium ezért felelősségteljes hozzáállást kér a fővárosi önkormányzat vezetőitől. 

 

Vízelzárással fenyegetőzik Karácsony

Amint arról lapunk korábban beszámolt, Karácsony Gergely lényegében megfenyegette a kormányt egy, a Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben, amelyben az állt: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja az úgynevezett vízátadási szerződéseket, amelyek keretében 12 település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. Karácsony a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozott, amelyet szerinte az is okoz, hogy az említett szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknak ad át vizet, nagy mennyiségben és az önköltségi ár alatt. 


Tarlós István szerint nem játszadozhat Karácsony Gergely százötvenezer ember vízellátásával 

– A lakóközösségek vízellátása alkotmányos jog, s véleményem szerint nem maradhatna jogi következmények nélkül, ha Karácsony Gergely veszélyeztetné egytucatnyi agglomerációs település megfelelő ellátását, egyik pillanatról a másikra – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A korábbi főpolgármestert annak kapcsán kérdeztük, hogy Karácsony nemrég ultimátumot intézett a kormányhoz: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja azokat a vízátadási szerződéseket, amelyek keretében tizenkét település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét.


Borítókép: Pikó András, a VIII. kerület polgármestere Karácsony Gergely főpolgármester és Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.