A korábbi főpolgármester szerint sem játszadozhat Karácsony százötvenezer ember vízellátásával

A lakóközösségek vízellátása alkotmányos jog, s véleményem szerint nem maradhatna jogi következmények nélkül, ha Karácsony Gergely veszélyeztetné egytucatnyi agglomerációs település megfelelő ellátását, egyik pillanatról a másikra – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A korábbi főpolgármestert annak kapcsán kérdeztük, hogy Karácsony nemrég ultimátumot intézett a kormányhoz: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja azokat a vízátadási szerződéseket, amelyek keretében tizenkét település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét.

2023. 11. 07. 18:30
null
20230223 Budapest Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amennyiben Karácsony Gergely felrúgná a Fővárosi Vízművek vízátadási szerződését az agglomerációs településekkel és elzárná a csapot egyik pillanatról a másikra, az gyanúm szerint legalábbis súrolná a határát annak, hogy a büntető törvénykönyv tételeibe ütközzön – jelentette ki lapunknak Budapest korábbi főpolgármestere, amit azzal indokolt, hogy egy alapvető közszolgáltatásról van szó. – Ha Karácsony úgy látja vagy gondolja, persze megteheti, hogy például valamilyen pert kezdeményez a kormánnyal szemben. Ám a lakóközösségek vízellátását ellehetetleníteni a benyomásom szerint teljesen más kategória. Több mint 150 ezer ember vízellátásával játszadozni, nem hinném, hogy jogi következmények nélkül maradhat – fogalmazott Budapest egykori első embere.

Tarlós István felidézte: a hivatali ideje alatt visszavásárolták a Fővárosi Vízműveket a külföldi tulajdonostól. – Kifizettünk mindent, 2012 óta nem volt tartozása a cégnek és a főváros kasszájában is hagytunk elég pénzt az előző ciklus végén. Amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltam a közszolgáltatásokról annak idején, akkor egyetértés volt köztünk arról, hogy a lakossági terheket csökkenteni kell. Ez nyilván a fővárosi ellátócégek – köztük a vízmű – számára is jelent bizonyos többletköltségterheket. Azt is el tudom képzelni, hogy például eltűnt a vízművek osztaléka, ám ha ragaszkodunk az említett elhatározáshoz, ezt vállalni kell – fejtette ki Tarlós István, hozzátéve: arról nincs tudomása, hogy a 2019-es leköszönése óta pontosan miként alakultak a vízművek belső ügyei.

Miről szól Karácsony vízultimátuma?

Mint megírtuk, Karácsony Gergely lényegében megfenyegette a kormányt egy, a Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben, amelyben az állt: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja az úgynevezett vízátadási szerződéseket, amelyek keretében 12 település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. Karácsony a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozott, amelyet szerinte az is okoz, hogy az említett szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknak át vizet, nagy mennyiségben és az önköltségi ár alatt. 

Kiszolgáltatott települések

Arról is beszámoltunk, hogy lapunk megkereste több érintett település polgármesterét, akik elítélték Karácsony ultimátumát. A Dunakeszi önkormányzatát vezető Dióssi Csaba (Fidesz) visszatetszőnek nevezte, hogy a főpolgármester kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az agglomerációs települések lakosságát. Szavai szerint amennyiben a szerződés felmondása azzal járna, hogy a Fővárosi Vízművek nem adna át vizet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-nek (DMRV), amely a többi között Dunakeszi vízellátását biztosítja, akkor ez valószínűleg rendkívül érzékenyen érintené a várost. Dióssi abból a szempontból is szokatlannak nevezte a Karácsony által belengetett szerződésbontást, mert a Fővárosi Vízművek számos kútja Dunakeszi területén található, és ezek a létesítmények Budapest vízellátásához is jelentősen hozzájárulnak.

Nem Tarlós az egyetlen

Juhász István, Kistarcsa kormánypárti polgármestere ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a vízszolgáltatást biztosítani kell, hiszen ez a lakosság alkotmányos joga. – Ha Karácsony Gergely valóban elzárná a vizet, azzal olyan törvénysértést követne el, ami erősen büntetőjogi kategória, úgyhogy el sem szeretnék gondolkodni azon, hogy egy ilyen lépés miként érintené Kistarcsát – húzta alá Juhász István.

Borítókép: Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.