Az agglomerációs településekről elítélik Karácsony zsarolását

Visszatetsző, hogy Karácsony Gergely  főpolgármester kiszolgáltatott helyzetbe hozza az agglomerációs települések lakosságát azzal, hogy a fővárosból érkező vízszolgáltatás leállításával fenyegetőzik – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes polgármestere. Karácsony nemrég a kormányhoz intézett ultimátumot, melyben a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozva felrúgná azokat a szerződéseket, amelyek alapján eddig több mint 150 ezer ember részleges vízellátását biztosították.

2023. 11. 04. 13:12
KARÁCSONY Gergely; Szigetvári Viktor; Fekete-Gyõr András; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett
Budapest, 2018. április 4. Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrökönyödést keltett a Budapest agglomerációjában elhelyezkedő települések egyes vezetőiben Karácsony Gergely kormányhoz intézett vízultimátuma. Amint lapunk beszámolt róla, a főpolgármester levélben lényegében megfenyegette a kormányt, hogy ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja az úgynevezett vízátadási szerződéseket, amelyek keretében 12 település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozott, amelyet szerinte az is okoz, hogy az említett szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknak át vizet, nagy mennyiségben és az önköltségi ár alatt.

Felháborodott városvezetők

– Amennyiben a szerződés felmondása azzal járna, hogy a Fővárosi Vízművek nem adna át vizet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-nek (DMRV), amely a többi között Dunakeszi vízellátását biztosítja, akkor ez valószínűleg érzékenyen érintené a települést – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Dióssi Csaba. Dunakeszi fideszes polgármesterének szavai szerint a fővárosi vállalat nagyjából a DMRV által felhasznált vízmennyiség harmadát-negyedét biztosítja éves szinten.

A Karácsony által belengetett szerződésbontás azért is szokatlan Dunakeszi polgármestere szerint, mert a Fővárosi Vízművek számos kútja Dunakeszi területén található, és ezek a létesítmények Budapest vízellátásához is jelentősen hozzájárulnak. 

A Dunakeszihez tartozó Duna-parti résznek nagyjából a felét foglalják el a fővárosi tulajdonú kutak, ahonnan jelentős részben a fővárosba szállítják a vizet, és amelynek csak bizonyos hányadát kapja meg a DMRV 

– fogalmazott Dióssi Csaba, aki visszatetszőnek nevezte, hogy a főpolgármester kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az agglomerációs települések lakosságát.

Alkotmányos jogot sértene Karácsony

– A vízszolgáltatást biztosítani kell, ez a lakosság alkotmányos joga. Ha Karácsony Gergely valóban elzárná a vizet, azzal olyan törvénysértést követne el, ami erősen büntetőjogi kategória, úgyhogy el sem szeretnék gondolkodni azon, hogy egy ilyen lépés miként érintené Kistarcsát – jelentette ki lapunknak Juhász István, a település kormánypárti polgármestere.

Mit írt Karácsony?

A főpolgármester levelében megnevezett, érintett települések között szerepel még egyebek mellett Vác, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Szigethalom és Dunaharaszti is. Karácsony beszámolója szerint a tucatnyi város és nagyközség idén több mint 13 millió köbméter vizet kap a Fővárosi Vízművektől, s a vízátadás sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon történik, az ellenérték pedig kisebb az önköltségi árnál is. Bár Karácsony Gergely az ultimátumában azt követeli, hogy az állam „záros határidőn belül” biztosítsa „az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését” a Fővárosi Vízművek számára, konkrétumot azonban nem említett, vagyis nem határozta meg pontosan a követelt összeget, ahogyan azt sem, mikor váltja be fenyegetését, mikor jön el a „záros határidő”.

A főpolgármester a pénteki Facebook-bejegyzésében sem tért ki a részletekre, amelyben lapunk cikkére reagálva úgy fogalmazott: „pofátlanság, hogy a kormánypropaganda azzal riogat, hogy énkezemmel akarom elzárni a vízcsapot ezeken a településeken”. A következő mondatokban Karácsony más szavakkal ugyan, de lényegében megismételte a kormánynak címzett levele legfontosabb állítását. Azaz vagy fizet a kormány, vagy nem lesz víz.

Pénz nincs, prémium van

Karácsony Gergely ultimátuma mögött valójában az állhat, hogy a főváros felemésztette a korábban felhalmozott vagyont: mára elfogyott az a 214 milliárd forint is, amely Tarlós István hivatali idejéből maradt a kasszában. Mindezt úgy, hogy csak idén nyáron Karácsony csaknem háromszázmillió forint prémium kifizetését hagyta jóvá a fővárosi cégek felsővezetői számára, de tetemes összegeket vihetett el a főpolgármester körül működő, negyvenfős tanácsadói gárda is.

Gyurcsány a háttérben

Arra is egyre több példa akad, hogy főpolgármester kötelezettségszegésekkel fenyegetőzik: a mostani ultimátumának megfogalmazása előtt néhány hónappal például azt hangoztatta, hogy a főváros megtagadja az adófizetést. Karácsonynak a kormánnyal történő konfrontációja belesimul Gyurcsány Ferenc elvárásaiba is. A DK elnöke egy korábbi interjúban azt mondta: „A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost. Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt, de nem teljesíti a feladatát.”

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.