Dobrev Klára úgy emlékezett meg november 4-én, mintha semmi köze nem lenne Apró Antalhoz + videó

Bírálta Dobrev Klára november 4-én közzétett megemlékező posztját a Hír TV által megkérdezett történész. A DK árnyékkormányfője a forradalom leverésének napján azt írta: nem szabad elfelejteni az akkori eseményeket. Köő Artúr szerint elvárható lenne, hogy a politikus elnézést kérjen nagyapja tetteiért.

Forrás: Hír TV2023. 11. 05. 20:20
null
20230929 budapest Dobrev Klára (DK) árnyék-miniszterelnök és az Árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozatot indít - nyitóesemény havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 4. az emlékezés napja – írta közösségi oldalán Dobrev Klára. A DK árnyékminiszterelnöke emlékeztetett: 67 évvel ezelőtt ezen a napon szállta meg a szovjet hadsereg Magyarországot, hogy brutális kíméletlenséggel leverje a magyarok szabadság iránti vágyát. Az európai parlamenti képviselő mindenkit felszólított, hogy gyászoljon, és ezt ne felejtse el soha.

Moszkva mindig nehezen viselte más népek függetlenségi törekvéseit, ezt láttuk 1956-ban, 1968-ban, és ezt látjuk ma is

– fogalmazott a DK-s politikus.

A Hír TV felkereste a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben található 301-es parcellát. Itt nyugszanak az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozatai, köztük Nagy Imre miniszterelnök, akit 1958. június 16-án egy koncepciós per után végeztek ki a szomszédos Kozma utcai gyűjtőfogházban. A Nagy Imre-pert a Magyar Szocialista Munkáspárt részéről Apró Antal felügyelte, vagyis Dobrev Klára nagyapja.

Köő Artúr történész ezért visszásnak nevezte a DK-s politikus bejegyzését. Rámutatott:

Nagyon örülünk annak, hogyha valaki így gondolja, hiszen úgy néz ki, hogy Magyarországon van egy egységes konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mi ’56 és mi november 4., de elvárnánk társadalmi szinten is, hogy ne csak ilyen poszt szülessen, hanem elnézést kérjen, megkövesse mindazokat a dolgokat, amelyeket a nagyszülő véghezvitt.

Az ötvenhatosok azt mondják: mindvégig tisztában voltak a Rákosi-rendszert vezető kommunisták, köztük Apró Antal politikai múltjával.

Kádár János és Apró Antal sírját is „lefóliázták” szombaton. A közzétett képek tanúsága szerint Kádár János neve helyére azt írták, hogy „hóhér”, Apró Antal sírjára pedig azt, hogy „pribék”.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.