Egy hétig háborús üzemmódban működött a haderő – véget ért Magyarország eddigi legnagyobb hadgyakorlata + galéria

– Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 23 többnemzeti hadgyakorlat – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: azért szervezték meg a hadgyakorlatot, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában – amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát – Magyarország biztonsága az első.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium2023. 11. 23. 14:30
hadgyakorlat, tüzelés Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csaknem hatezer fő, negyvenhét katonai szervezet részvételével lezárult hazánkban a harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 23 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat  – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf ma kiadott közleményében. A honvédelmi miniszter kiemelte: sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás.

A négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott kilenc napos többnemzeti hadgyakorlaton „megmozdult az egész katonai rendszer” – emelte ki a tárcavezető. Aláhúzta: az ország védelmi rendszerét öt vármegyében és negyven helyszínen, mintegy hatezer fő és hétszáz technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni.

A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött – tette hozzá a miniszter, majd rámutatott: 

a gyakorlat célja az volt, hogy megismerjük és leteszteljük, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre.

 A váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt kellett vadászgépeket Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

Itt a katonák elpróbálták, miként tudják az üzemanyag-ellátást mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén

– húzta alá a miniszter, majd hozzátette: eredményesen integráltuk az ország területén települt NATO erőket a védelmi műveleteinkbe, illetve sikeresen felkészültünk a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, hogy a 500-600 tartalékos részvételével lezajlott védelmi képességek tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok „behívásán”.  

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben a tartalékosok gyakorlatokon történő részvételét megkönnyítsék.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben.

Borítókép: Jelenet az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlatról (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.