Tüzéreket toboroznak, a legmodernebb lövegeket kezelhetik a magyar fiatalok + Videó

Újabb toborzás kezdődik a honvédségnél, ezúttal a világ egyik legkorszerűbb önjáró lövegéhez, a PZH 2000-es harcjárművek kezeléséhez várják a jelentkezőket – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: a Magyar Honvédség felébredt Csipkerózsika-álmából.

2023. 11. 16. 17:00
PzH 2000 éleslövészeti bemutató Bakonykút
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött az Embert a vasra II. kampány, melyben a tüzéri szakmába keres a honvédség fiatalokat – jelentette be a tárcavezető a PZH 2000-es önjáró lövegek lőgyakorlatán. Szalay-Bobrovinczky Kristóf a Bakonyban tartott gyakorlaton hozzátette: ahogy az Lynx gyalogsági harcjárműbek esetében is, bruttó 737 ezer forint fizetést fognak biztosítani a feltételeknek megfelelt fiataloknak.

– Az orosz–ukrán háború tapasztalata mutatja, hogy a harcterek meghatározó ereje a tüzérség, így feltétlenül szükség volt arra, hogy ezt a képességet visszaépítsük a magyar haderőbe 

– mutatott rá a miniszter. Mint mondta, ennek eszköztárát jelenti a PZH 2000-es löveg, melynek kezeléséhez indul toborzókampány. A bevonulás időpontja február 12-e lesz – ezen a napon és az azt követő napokon várják a lelkes fiatalok jelentkezését – szögezte le a tárcavezető.

PzH 2000 éleslövészeti bemutató Bakonykút
Fotó: Kurucz Árpád

A politikus a baloldali kormányokra utalva felidézte: 

a lövegeinket elkótyavetyélték, használhatatlanná váltak, és volt olyan pillanat a közelmúltban, hogy az országnak nem volt semmilyen tüzérképessége.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, hogy nem új keletű az új haditechnikára alapozott toborzás: a honvédség korábbi kampányában a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövészzászlóaljba – csakúgy, mint jelenleg a tüzérséghez – bruttó 737 ezer forintos bérezéssel várta a jelentkezőket.

Eddig állta a sarat a haderő

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter november másodikán jelentette be, hogy a Magyar Honvédség átfogó hadgyakorlatot tart Adaptive Hussars 23 elnevezéssel. 

A hadgyakorlat célja, hogy kiderüljön, hogyan reagálnak a magyar haderő minden szegletében egy elképzelt helyzetben, de a veszélyek korában, ugyanis nem kizárható, hogy egy nem elképzelt helyzetben is vizsgázniuk kell

– emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: nemcsak a magyar katonák vizsgáznak, ugyanis ez egyszerre NATO-s hadgyakorlat is, több nemzet is képviseli magát. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a hadgyakorlaton a kommunikációs nyelv az angol – jegyezte meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott:

az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a Magyar Honvédség felébredt Csipkerózsika-álmából.

Minden elemében elmozdult egy békehadsereg irányából egy harcértékében növekvő haderő felé – tette hozzá. 

PzH 2000 éleslövészeti bemutató Bakonykút
Fotó: Kurucz Árpád

Mit érdemes tudni a PZH 2000-es lövegekről?

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, a Magyar Honvédség összesen 24 darab PZH 2000-es önjáró tarackot vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalattól a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében, a lövegek a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának állományában szolgálnak. 

A beszerzés a gondos tervezésnek és az automatizált kialakításnak köszönhetően sok szempontból kategóriájának csúcsát jelenti 

– mutatott rá a Haditechnika. A tanulmány szerint a Leopard harckocsicsaládon alapuló tervezési elveknek köszönhetően az 57 tonnás PzH 2000 Panzerhaubitze mozgékonysága a harckocsikhoz hasonló, ami nemcsak harcászati előnyökkel jár, hanem a hadműveleti, illetve logisztikai tervezést is megkönnyíti.

A harceszköz képességeit leginkább maga a 155 milliméter űrméretű, 52 kaliber hosszúságú, csőszájfékkel ellátott löveg biztosítja. 

Ugyan Magyarország gyakorló- és lőtereinek méretéből, illetve elhelyezkedéséből adódóan a PzH 2000-es  „csak” tíz kilométeres lőtávon mutathatja meg erejét, de képes akár 54 kilométeres távolságon is pontos találatot leadni. Arra is képes, hogy a cső szögének gyors változtatásával az egymás után kilőtt gránátok egy helyre, szinte egy időben csapódjanak be.

A toronyforgató és a célzóberendezések elektromechanikus kivitelűek. Ezt a technológiát biztonságosabbnak tartják a tűzveszélyes hidraulikafolyadék hiánya miatt, mint a hidraulikus megoldást. A löveg tűzgyorsasága percenként 9-10 lövés. A töltőautomatához 30 darab lőszert tartalmazó lánc is kapcsolható, ebben az esetben háromperces össztűzre képes. 

Más jellegű, ám fontos tényező, hogy a harceszköz teljes mértékben NATO-kompatibilis, ezáltal nincs szükség utólagos módosításokra, például a kommunikációs berendezések esetében.

Borítókép: Tüzelő PZH 2000-es lövegek (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.