Megkezdődött Magyarország legnagyobb hadgyakorlata + videó és galéria

Az Adaptive Hussars 23 a Magyar Honvédség legnagyobb, aktív és tartalékos állományának bevonásával megtartott gyakorlata – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a valós katonai mozgással járó átcsoportosításokkal felmérik a haderő kijelölt készenléti erői, valamint a honvédség vezetési rendszerének helyzetét és a civil védelmi szervezetekkel való együttműködést.

Forrás: Delmagyar.hu2023. 11. 07. 13:10
NOVÁK Katalin
Hódmezõvásárhely, 2023. november 7. Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség fõparancsnoka egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjármûben a NATO-erõk részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezõvásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb – jelentette ki a honvédelmi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlat ünnepélyes megnyitóján. 

Fotó: janostorok.com

Szalay-Bobrovninczky Kristóf kiemelte:

a kezdeti fázisban a honvédség hivatásos és szerződéses állománya melett majdnem ezer, részben külföldi katonát és magyar tartalékost is érint az országos hadgyakorlat, amellyel a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közötti együttműködést is tesztelik. 

 A tárcavezető hangsúlyozta: a biztonságot csak egy jól kiképzett és felkészített honvédség tudja garantálni.

– Magyarország – szövetségeseivel szorosan együttműködve – a minden biztonsági kihívással szemben megfelelő válaszokat adni képes, felkészült honvédséget épít – jelentette ki a tárcavezető, majd hangsúlyozta:

A veszélyek korát éljük, a biztonság évtizedek óta szilárdan álló építményén komoly repedések jelentek meg. Háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. Nyugat-Európa városaiban rendszeresek a zavargások, az Európai polgárok elleni támadások, a terrorveszély a szerb–magyar határnál is fokozódik. Nemzetbiztonsági szolgálataink figyelmeztetnek, hogy a migrációval együtt terrorszervezetek katonái és vele együtt a terrorveszély is Magyarország határánál kopogtat

 

Fotó: janostorok.com

– A haditechnikai eszközök átcsoportosítása napok óta tart. A győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred légvédelmi rakétaegységei például – mintegy százötven fővel és negyvenöt haditechnikai eszközzel, három menetoszlopban – Kecskemétre, Szolnokra és Pápára indultak vasárnap – sorolta a miniszter. 

Hozzátette: két Zlin–242 típusú kiképző repülőgép, öt H145M többcélú katonai helikopter, illetve egy AS350-es helikopter pedig Pápára települt át a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandártól. Ahogy katonai konvojok indultak és indulnak többek között Hódmezővásárhelyről és Szentesről is.

Fotó: janostorok.com

– Szövetségeseinkkel szorosan együttműködve, minden biztonsági kihívásokra megfelelő válaszokat adni képes, felkészült honvédséget építünk – szögezte le a miniszter. Hozzátette: hetente jönnek a jó hírek a honvédség háza tájáról, erősödünk, fejlődünk, egyre többen vagyunk, egyre modernebb eszközökkel, egyre több hadiipari beruházással.

Épülő és üzembe álló gyárak, érkező és használatba vett nagyvasak, sikeres toborzás és komoly teljesítmények jelzik, egyre magasabb szintre lép a magyar honvédség.

 – emelte ki Szalay-Bobrovninczky Kristóf a honvédelmi és a haderőfejlesztési programra is utalva. Rámutatott: az Adaptive Hussars 2023 is ebbe a sorba tartozik. Mint mondta, az olasz, török, horvát és amerikai részvétellel zajló, rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedésű, a honvédség többségét és az államigazgatás jelentős részét megmozgató hadgyakorlat megszervezése és végrehajtása komoly feladat. Rámutatott:

a legfőbb cél, hogy tesztelje az ország védelmi igazgatási rendszere és a magyar honvédség együttműködési képességét. Ennek érdekében, a honvédség kijelölt állománya mellett több, hazánkba települt szövetséges katonai, illetve a védelem igazgatásban érintett több állami szervezet is részt vesz a gyakorlatban. Megközelítőleg 4500 fővel, kétszáznál több technikát megmozgatva.

– Ami a honvédséget illeti: vizsgázik most mindaz, amit eddig építettünk és megalkottunk – magyarázta a miniszter. Szerinte majd a hadgyakorlat megmutatja a Honvédségnek, hogy hol tart, ahogy azt is, mit és hogyan kell tovább erősíteni. Kiderül, mire van szükség, illetve ki és hogyan válik be, kire lehet számítani. 

A tárcavezető szerint a megszerzett tapasztalatokkal jobb és erősebb lesz a Honvédség, ami által Magyarország is erősebb lesz. A katonai élet vastörvénye, hogy mindig Készen kell állnunk, hogy éles helyzetben megtegyük, amit meg kell tennünk családunkért, az országért, a nemzetért.

Borítókép: Jelenet a hadgyakorlat megnyitójáról (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.