Megérkezett Magyarországra az első PzH 2000 típusú önjáró löveg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül.

2022. 08. 11. 8:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megérkezett Magyarországra az első PzH 2000 típusú önjáró löveg, amely – a baloldali kormány alatt felszámolt – páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze – emelte ki a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül. Hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy – „amit a baloldali kormányok leépítettek” –, a Magyar Honvédség egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemét, a tüzérséget helyreállítsák. A tárcavezető felhívta a figyelmet továbbá, hogy a szomszédban dúló háború és az illegális bevándorlók a déli határokon csak tovább erősítették a kormány azon elhatározását, hogy tovább építsék a Magyar Honvédség képességeit. A magyar kormány – mint kiemelte – Közép-Európa legjelentősebb haderő-fejlesztési programját hajtja végre. 

Mi továbbra is a béke pártján állunk, de a békéhez erő kell 

– fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki szerint ezért is fontos, hogy ezekben az órákban érkezik Magyarországra az első PzH 2000 típusú önjáró löveg, amely az önjáró tüzérség modern technikai alapokon történő újraépítésének fontos eszköze. – Folytatjuk a munkát – zárta videóját Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Amint azt a Magyar Nemzet is megírta, a Magyar Honvédség összesen 24 darab PZH 2000-es önjáró tarackot vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalattól a folyamatban lévő honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében, a lövegek a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának állományában szolgálnak majd. 

A tegnap megérkezett elsőt hamarosan újabbak követik, a megrendelt összes PzH 2000-es önjáró löveg és a kiszolgáló eszközök, pótalkatrészek 2023 végig érkeznek meg. A digitális hadviselésre alkalmas, lánctalpas, erősen páncélozott önjáró tüzérségi jármű 155 milliméteres, L52-es kaliberű ágyúja képes akár 54 kilométeres távolságon is pontos találatot leadni. 

A fegyver egy percen belül akár tíz lövést is képes leadni, ráadásul úgy, hogy az egyes lövedékek pályájának módosításával a gránátok egy időben csapódnak be a célpontba. 

A lövegekhez szükséges 155 milliméteres tüzérségi lőszerek gyártására a jövőben Magyarországon valósul meg. A munícióellátáshoz szükséges gyártókapacitás a német Rheinmetall vállalattal együttműködve Várpalotán épül majd ki. A honvédség önjáró tüzérségi erejének fejlesztése a PzH-k megérkezésével nem zárul le, szó van róla, hogy a lánctalpas lövegek mellett gumikerekes, önjáró, MAN HX3-as járművekre telepített szintén 155 milliméteres ágyúkat, illetve a magyar–török koprodukcióban gyártandó 4x4-es, Gidrán páncélozott terepjárókra szerelt 120 milliméteres aknavetőket is beszereznek. Tervben van a baloldali kormányok által szintén leépített rakétatüzérségi képesség megteremtése is.

Borítókép: PzH 2000 (Fotó: LHSN.HU/Rozgonyi Cecília)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.