Elindult a Hazaváró portál

A külföldről hazatérést támogató közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként elindult a Hazaváró portál – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács csütörtöki ülésén – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 18:14
SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2023. november 16. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Diaszpóra Tanács XII. ülésén Budapesten, a Várkert Bazárban 2023. november 16-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben azt írták: a kormány a Kárpát-medencében élő magyarság mellett kiemelt figyelmet fordít a Nyugat-Európában és a diaszpórában élő magyarok helyzetére is.

A 2010-es évek közepe óta egyre gyorsul a visszavándorlás Magyarországra, a hazatérők száma ma már tartósan meghaladja évente a húszezret.

A kormány támogatni és erősíteni szeretné ezt a folyamatot, ezért a hazatérést segítő, több élethelyzetre megoldást nyújtó átfogó szolgáltatáscsomag bevezetéséről döntött – tudatták.

A csütörtöktől működő Hazaváró portál, a hazavaro.gov.hu közérthető, egyszerűen kezelhető honlap, amely a hazaköltözéssel összefüggő teendőkre áttekinthető módon kínál válaszokat, és több esetben lehetővé teszi egyes ügytípusok elektronikus előkészítését és elindítását is – ismertették.

A portál fejlesztésénél 36 ország hasonló szolgáltatását vizsgálták meg, és a jó megoldásokat elérhetővé tették a magyaroknak is – olvasható a közleményben.

Kitértek arra, hogy az internetes fejlesztés mellett a kormány 27 Hazaváró-pontot is kijelölt a kormányablakokban, ahol kiemelten a hazatérő magyaroknak segítenek majd hatósági és okmányügyekben, angol és magyar nyelven.

Hozzátették: hetven közigazgatási eljárás felülvizsgálatát is elvégezte a kormány. Ennek eredményeként több hatósági ügyben tesznek könnyítéseket, például az angol, német és francia anyakönyvi kivonatok esetében nem lesz szükség hivatalos fordításokra, és csökkennek a fordítási díjak is.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Diaszpóra Tanács XII. ülésén Budapesten, a Várkert Bazárban 2023. november 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.