Ez a nagy múltú magyar egyetem robbant be a nemzetközi köztudatba

Világszinten is ritka, hogy egy felsőoktatási intézmény saját tőketársaságot hoz létre az innovációmenedzsment ösztönzésére.

Forrás: MTI2023. 11. 23. 15:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gazdaság versenyképességét az egyetemek versenyképessége alapozza meg – jelentette ki Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az Óbudai Egyetem alapításának évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. 

Bódis László közölte:

 a kormányzat három olyan kulcsterületet határozott meg, ahol előrelépésre van szükség: a kutatói utánpótlást, hogy minél több fiatal lépjen be a természettudományos és műszaki felsőoktatásba, az innovációra nyitott vállalkozások arányának javítását, valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságot, a szabadalmak számának növelését.

A közeljövő kiemelt feladatának nevezte a kutatóintézetekben született tudományos eredmények piacra vitelét – ebben a kormány segíti az intézményeket –, valamint a science parkok fejlesztését. 

Kovács Levente rektor köszöntőjében arról beszélt, hogy a 14 éves múltra visszatekintő egyetem mára nemcsak magyarországi léptékben, de régiós megmérettetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézménnyé vált. Kiemelte: ma minden harmadik mérnök Magyarországon az Óbudai Egyetem volt hallgatója. Az intézmény a fiatal egyetemek között a legjobb 350 között van világszinten; az Óbudai Egyetem „berobbant a nemzetközi köztudatba” – fogalmazott. 

A rektor hangsúlyozta: lüktető innovációs ökoszisztémát valósítottak meg, ahol az üzleti szféra és a tudományos élet bevonásával közösen alkotják programjaikat. A szellemi tulajdon kiaknázására fókuszálnak az innováció területén, valamint az innovációs potenciál optimalizálására – fűzte hozzá. Ismertette: 

a befektető egyetemi személet világszinten is ritka példáját építik, saját tőketársaságot hoztak létre az innovációmenedzsment ösztönzésére. 

A cél elsősorban az egyetemen született innovációk finanszírozása, de a kapu nyitva áll a teljes magyar és a nemzetközi felsőoktatási szektor előtt. Az Óbudai Egyetem egyedülálló módon egyszerre három science parkot épít, összesen 57 milliárd forint támogatásból, egy negyediket pedig Üzbegisztánban – tette hozzá Kovács Levente.

Cser-Palkovics András, a felsőoktatási intézményt működtető Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta: kulcskérdés az oktató és nevelő munkát végzők megbecsülése, ehhez az alapítvány minden támogatást megad. A hallgatókat is mindenben támogatni kell ahhoz, hogy megállják a helyüket, sőt a fiatalabbak felé kell fordulni, meg kell szólítani a felső tagozatosokat és a középiskolásokat, mert ők jelentik azt a „kulcsot”, amely az egyetem továbbfejlődéséhez szükséges, erről szólnak a tehetséggondozó programok – hangsúlyozta. 

Az Óbudai Egyetem napján, amely a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatának záróeseménye volt, a doktori címek átadása után díszdoktorrá avatták többek között Barabási Albert-László hálózatkutatót és Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Borítókép: Bódis László, a KIM helyettes államtitkára (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.