Gulyás Gergely: Nem változott a magyar kormány véleménye Ukrajna ügyében

Gulyás Gergely azt nyilatkozta az Atv.hu-nak: nem változott a kormány álláspontja, mivel Ukrajna fényévekre van attól, hogy az EU-s tárgyalásokat megkezdhessék. Azt a kancelláriaminiszter kizártnak tartja, hogy Orbán Viktor feltételül szabta volna Charles Michelnek: ne jelöljék újra Ursula von der Leyent a bizottság elnökének.

Forrás: ATV2023. 11. 28. 21:24
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely bizottsági meghallgatása (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)
Gulyás Gergely bizottsági meghallgatása (Fotó:MTI/Balogh Zoltán) Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem változott a kormány álláspontja, az, amit miniszterelnök úr korábban is elmondott, Ukrajna fényévekre van attól, hogy az európai uniós tárgyalásokat megkezdhessük” – nyilatkozta Gulyás Gergely az Atv.hu-nak a mai éves miniszteri bizottsági meghallgatása után, amikor megkérdezték tőle Orbán Viktor és Charles Michel találkozója kapcsán: támogatni tudja-e a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, miután Kijev hirtelen módosítja a konfliktusforrás nyelvtörvényt.

Tegnap tárgyalt Orbán Viktorral a Karmelitában a Budapestre érkező Charles Michel, hogy előkészítse a decemberi EU-csúcsot, és hogy legfőképpen Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséről és Kijev 50 milliárd eurós uniós támogatásáról konzultáljanak. A találkozóról semmi nem szivárgott ki, Orbán Viktor hasznosnak ítélte a megbeszélést, míg az Európai Tanács elnöke az Európai Unió egységét és az ezért tett folyamatos erőfeszítést hangsúlyozta közösségi oldalán.

– Az EU-ban tagjelöltként is azt hallgattuk – de amikor az észak-balkáni csatlakozni vágyó országokat támogattuk –, hogy „objektív kritériumoknak kell megfelelni”. Ma az Európai Bizottság által előterjesztett anyag sem vitatja, hogy Ukrajna ezeknek az objektív kritériumoknak, amelyek a tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, nem felel meg

– válaszolta az Atv.hu kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hangsúlyozva: „ebből csak egyféle döntés következhet”.

 

Ursula von der Leyen jelölése is az asztalon volt a karmelitában?

Orbán Viktor és Charles Michel budapesti találkozója kapcsán a Süddeutsche Zeitung elemzésében azt írta: „az Ukrajnának nyújtott támogatások folytatására adott igenjének további feltételeként Orbán Viktor állítólag azt is kikötné, hogy az általa nem kedvelt jelenlegi uniós bizottsági elnököt, Ursula von der Leyent a 2024 nyarán esedékes európai parlamenti választások után az Európai Tanács ne jelölje újra erre a tisztségre”.

Az Atv.hu kérdésére, elképzelhető-e, hogy Orbán Viktor ilyen feltételt szabott az Európai Tanács elnökének a karmelitában, a Miniszterelnökséget irányító miniszter azt mondta: „Nem voltam jelen, de szinte kizártnak tartom, hogy ez elhangzott volna”.

Gulyás Gergely azt is hozzátette: általánosságban elmondható, hogy a német sajtót és az ott megjelenteket nem szabad úgy kezelni, mint egy szabad ország szabad sajtóját. „A Süddeutsche Zeitung pedig abból is a legmélyebben van” – fogalmazott.

Borítókép: Gulyás Gergely bizottsági meghallgatása (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.