Miről tárgyalhatott Orbán Viktor és Charles Michel?

Brüsszelben az óraátállításról kérdezik meg az embereket, nálunk fontosabb kérdésekről.

2023. 11. 27. 18:46
BÓKA János; ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Lapunk megkeresésére Kiszelly Zoltán, a Századvég alapítvány politikai elemzési igazgatója összefoglalta az egyeztetés tanulságait.

Ahogy elmondta, a találkozó hátterében Orbán Viktor levele állt, amiben a kormányfő azt írta, hogy amíg az ukrajnai támogatásoknak nem történik stratégiai kiértékelése, addig nem érdemes újabb kötelezettséget vállalni. 

Tehát nem szabad úgy beleszaladni Ukrajna felvételi tárgyalásaiba, vagy az ötven- plusz húszmilliárdos hitelbe, hogy nincs hatástanulmány és a média nyomását használják föl, az állam- és kormányfők pedig, akik az alapvető döntéseket hozzák, ezt nem beszélték ki.

Kiszelly Zoltán szerint Michel tudja, hogy ha a stratégiai vitát lefolytatnák és az esettanulmányok elkészülnének, akkor kiderülne, hogy az eddigi 85 milliárd euróval sem tud Kijev elszámolni. Illetve az is kiderülne, hogy tagság esetén az agrár- vagy kohéziós támogatásoknál Ukrajna mindent vinne és a legtöbb uniós tagállam befizetővé válna. „Ezt akarja Brüsszel megspórolni” – fogalmazott.

Minél több részletet ismer meg az európai közvélemény, annál kevésbé támogatnák Brüsszel törekvéseit. És látjuk azt, hogy a holland gazdáktól kezdve, a lengyel kamionosokig mindenki tüntet Ukrajna ellen. A brüsszeli elit rászabadítja döntései következményeit az európai emberekre.

A Századvég alapítvány politikai elemzési igazgatója kiemelte, hogy a magyar kormány nemrégiben indított nemzeti konzultációs kérdőíve több pontja is komoly kérdéseket tesz fel uniós kérdések kapcsán. Az elemző szerint a konzultáció eredményét is érdemes lehet megvárni a miniszterelnöknek a tárgyalások további folytatása előtt.

Brüsszelben az óraátállításról kérdezik meg az embereket, nálunk pedig ilyen, fontos kérdésekről.

Kiszelly Zoltán részletesebben körül fogja járni a témát kedden kettőkor a hetente megjelenő, „Jólértesült Optimista” című műsorában, amelyet a Kontextus Youtube-csatornán lehet majd 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) tárgyal a karmelita kolostorban 2023. november 27-én  (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.