Heves vitákkal zárulhat a parlament négynapos ülésének utolsó napja

A jövő évi adómódosításokról és a globális minimumadóról tárgyal az Országgyűlés csütörtökön, négynapos ülésének utolsó napján.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 6:23
CSÁK János; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; TUZSON Bence; RÉTVÁRI Bence; ROGÁN Antal
Budapest, 2023. november 6. Csák János kulturális és innovációs miniszter (jobbról) azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b-j). MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődik az egyes adótörvények módosításának vitája – olvasható a parlament honlapján. Az adótörvények benyújtásakor a Pénzügyminisztérium azt közölte, nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat. 

Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel történő meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. 

Egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfaszabályok.

Általános vita lesz a sporttal összefüggő törvények módosításáról, amely a sportszféra gyakorlati javaslatait figyelembe véve tervezi a szakmai munka alapjául szolgáló szabályozási hátteret akként módosítani, hogy az teljes mértékben megfeleljen a 21. század kihívásainak.

A globális minimumadóról szóló irányelvet külön törvényjavaslat ülteti át a magyar szabályozásba. A globális minimumadószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat 

a 750 millió euró feletti bevétellel rendelkező vállalatcsoportokra vezeti be az új adóterhet.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint a javaslat fontosabb alapelvei, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek.

A gyakorlati tapasztalatok átvezetésével indokolják a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását, amelyet együtt tárgyal a parlament az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításával. Utóbbi előterjesztés egyebek mellett a felszámolási eljárás szabályain változtat.

Utolsó napirendi pont a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosítása, amelynek elfogadása esetén a szektorra vonatkozó ágazati szabályozás a magyar és az uniós előírásokkal összhangba kerül, könnyebben értelmezhetővé és alkalmazhatóvá válik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.