Ide látogasson el, ha az ön gyereke is éjjel-nappal mobilozik

A közönség bevonásával mutatják be, mit tegyenek a szülők, ha függőséggel vagy zaklatással kell szembenézniük.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 17:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta első interaktív előadását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Momentán Társulat szülőknek és gyerekeknek a szegedi Belvárosi moziban. A Mobil a családom? programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet  az online életvitel kihívásaira és a családok digitális biztonságára. Az előadás ahhoz a Mobil a családom? nevet viselő országos kampányhoz kapcsolódik, amelyet az NMHH még júniusban azért indított, hogy segítse a szülőket és a gyerekeket az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében, valamint hogy minél többet beszélgessenek a családok a mobileszközök biztonságos használatáról.
Szeged az első állomása annak az ötállomásos országos körútnak, amely keretében rendhagyó módon, színpadi játékokkal, szórakoztató formában mutatják be a digitális eszközök használatával kapcsolatos örömöket, kihívásokat, nehézségeket. Somogyi Ákos Gergő, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője az előadás előtt elmondta, hogy 

a mobileszközök használata és az online jelenlét egyre nagyobb részét teszi ki az életünknek, amely sok kihívás elé állítja a családokat vagy akár az iskolai környezetet is. 

Hozzátette, az országjáró turnéra azért indultak el, hogy az általánostól eltérően, egy interaktív színpadi jelenet formájában hívják fel a figyelmet ezekre a kihívásokra, problémákra.
A színpadon egy négytagú család mindennapi élethelyzeteit játszották el, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videójáték-függőség vagy a gyermekeket érintő online zaklatások problémáival szembesítették a közönséget. Az NMHH gyermekvédelmi szakértői a jeleneteket folyamatosan elmagyarázták, kommentálták. A közönséget bevonva, ötleteket is adtak mind a fiatalok, mind pedig a szülők szempontjából, hogy miként kellene másképpen cselekedni egy adott helyzetben, majd újra is játszották azokat.

Az NMHH a programban tíz, többek között a túlzott képernyőidőre, az online veszélyekre, az adataink védelmére irányuló tanácsot fogalmazott meg a családoknak a mobileszközök használatával kapcsolatosan, 

amelyeket mind az öt állomáson szeretnének közvetíteni. Idén még november 30-án Szombathelyre is ellátogat a program, majd a tervek szerint az országjárás 2024 tavaszán folytatódik Pécsen, Debrecenben és Sopronban.

Borítókép: A TikTok alkalmazás ikonja egy okostelefon képernyőjén Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.