Kálmán Olga sakkot adott a többi ellenzéki pártnak

Gyurcsányék döntenék el, ki ülhet be baloldalról a következő Fővárosi Közgyűlésbe.

Forrás: MTI2023. 11. 28. 15:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Készen állunk összefogni a demokratikus ellenzéki pártokkal, és közös listán indulni a budapesti önkormányzati választáson – jelentette be Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője mai videójában. Az egykori bukott DK-s főpolgármester-jelölt emlékeztetett, hogy

a Gyurcsány-párt értelmezése szerint a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette: napirendre veszik a jövőre esedékes budapesti önkormányzati választás listás választássá alakítását célzó javaslatot. 

A frakciószóvivő kijelentette: a kormánypárt a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarja mérsékelni a szerinte borítékolható budapesti önkormányzati vereségét. 

Hozzátette, a módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. – Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem – vélekedett Kálmán Olga. 

Szerinte a baloldali ellenzéki pártok közös listája elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható.

Kálmán Olga arról nem ejtett szót, hogy a közös listára milyen mechanizmus szerint kerülnének fel a baloldali politikusok, de az valószínűsíthető, hogy legerősebb ellenzéki pártként a listaállításnál a DK szava lenne a döntő. Ezzel Gyurcsányék zárójelbe tennék a korábbi megállapodás eredményeit, amit a többi baloldali párt ért el, mely szerint a DK támogatja az összes 2019-ben győztes ellenzéki kerületi polgármestert. 

Emlékezetes, a választások után a DK két MSZP-s polgármestert csábított át, ezzel megszerezve a többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Amennyiben a többi baloldali párt nem eszközöl válaszlépéseket, úgy könnyen lehet, hogy a fővárosi baloldalt 2024 után még jobban leuralják Gyurcsányék. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.