Óriási földgázmezőt találtak a magyar határ közelében

Az ország szükségleteinek közel egyötödét is kiteheti az új felfedezés.

Forrás: vg.hu2023. 11. 21. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási földgázmezőt találtak a horvátok a magyar határ közelében, a felfedezés komoly hatással lehet szomszédunk energiabiztonságára, de horvát leányvállalatán keresztül a Mol is sokat profitálhat belőle – adta hírül a vg.hu. Mint írták, a vártnál sokkal jobb eredményt hoztak az INA próbafúrásai a kelet-közép horvátországi Grubisno Polje közelében nemrég feltárt gázmezőn. A magyar határtól mintegy negyven kilométerrel fekvő település határában a szakembereknek sikerült egy napi 140 ezer köbméter földgáz kitermelésére alkalmas kutat fúrniuk. 

A lap szerint ez rendkívül jó hír dél-nyugati szomszédainknak, hiszen 

a kút egymaga képes kielégíteni az ország földgázigényeinek hét százalékát. Ez viszont még nem minden, a szlavóniai gázmező a mérnökök számításai szerint 150 millió köbméter gázt tartalmazhat, ezért hamarosan egy újabb, nyolcszáz méter mély lyukat fúrnak, ami a most felfedezettnél is nagyobb hozammal kecsegtet. 

A két új kút együtt akár a horvát gázszükségletek 15 százalékát is képes lehet kielégíteni. Az irigylésre méltó hozam ráadásul nagyon jó minőséggel társul, a 92 bár nyomással előtörő hetven Celsius-fokos gáz ugyanis rendkívül száraz. Egyelőre viszont korai az öröm, a második fúrás, valamint a földgáz kinyeréséhez és elszállításához szükséges infrastruktúra ugyanis várhatóan három év múlva készül el, ezután kezdődhet csak a kút hasznosítása. A kitermelést a Mol részben horvát állami tulajdonban lévő horvátországi leányvállalata, az INA végzi majd, ezért a felfedezésből a magyar vállalat is sokat profitálhat – ismertette laptársunk.

Borítókép: Felértékelődtek a különböző beszerzési útvonalak (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.