Nagy István: Az élelmiszer-ellátás nemzetstratégiai kérdés

Az elmúlt évek válsághelyzeti megmutatták, hogy az élelmiszer-ellátás, az élelmezési önrendelkezés nemzetstratégiai, sőt mára világos, hogy biztonságpolitikai kérdés is – hangsúlyozta az agrárminiszter a Gyermelyi Zrt. mintegy hárommilliárd forintból épült új gabonatárolóinak átadásán.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 21:09
NAGY István
Gyermely, 2023. november 2. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Gyermelyi Zrt. mintegy hárommilliárd forintból épült, új gabonatárolóinak átadásán Gyermelyen 2023. november 2-án. A 40 ezer tonnás kapacitású új silókhoz 1,5 milliárd forint állami támogatást kapott a malomipari vállalkozás. A silókban hárommilliárd forint értékû gabonát tudnak tárolni. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány legfontosabb feladata az, hogy minél több eszközt és segítséget adjon a gazdálkodóknak, termelőknek, és élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyorsan változó környezethez – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a Gyermelyi Zrt. mintegy hárommilliárd forintból épült új gabonatárolóinak átadásán.

– A versenyképes jövő záloga a kormány és a tenni akaró gazdálkodók együttműködése, ennek eredménye, hogy 2010 óta az összes uniós tagállam között az 5. legnagyobb hatékonyságjavulást tudja felmutatni a magyar agrárium

– hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető a Gyermelyi Zrt.-ről elmondta, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, amely európai szinten is egyedülálló, és jelentős mennyiségi és minőségi biztonságot jelent az előállított termékeknél. Kiemelte, hogy azokban az ágazatokban van töretlen fejlődés és biztonság, ahol a legmagasabb szintű az integráció, mert ahol az integráció 50 százalék alatti, óriási problémákat okoz a kiszámíthatóság és biztonság hiánya.

TÓTH Béla; ERÕS Gábor; KÓKAI Rita; KANCZ Csaba; NAGY István
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Nagy István fontosnak nevezte a magyar mezőgazdasági szereplők számára, hogy mindenki megtalálja a helyét és szerepét egy sikeres integrációban. Az integráció a magyar mezőgazdaság jövőjének kulcsa, a legkisebb termelőknek is biztonságérzetre van szükségük, csak a termelői együttműködés védi meg a magyar termelőket a piac bizonytalanságától.

A gyermelyi liszt termékpályáját megalapozó növénytermesztési ágazata 8100 hektáron gazdálkodik, míg a központi telephelyen működő malmok teljes mértékben ellátják a tésztagyárat, miközben egyre bővül a lisztek értékesítése a hazai és a környező országok piacán. 

A vállalatcsoport Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is, évi 170 millió darab tojást termel.

A cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, ennek és a piac bővülésének köszönhetően növelni tudta dolgozói létszámát, amely jelenleg meghaladja az 500-at.

A nyilvános cégadatok szerint a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt. 46,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,9 milliárd forintnyi nyereséget realizált 2022-ben, míg a megelőző évben árbevétele 27,1 milliárd, adózás utáni profitja több mint 1,2 milliárd forintot tett ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.