Újabb mélyütés Karácsony Gergelynek, a Jobbik – Konzervatívok szerint sem lesz ellenzéki egység

A Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltjének neve már rajta van egy listán, lehet találgatni, ki lesz Karácsony egyik kihívója.

2023. 11. 16. 13:41
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
Budapest, 2022. november 30. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b), a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz teljes összefogás az ellenzéki pártok között a közelgő önkormányzati választásokon – közölte lapunk megkeresésére Z. Kárpát Dániel, a Jobbik – Konzervatívok párt alelnöke. Véleménye szerint, a jelenlegi politikai helyzetben mindegyik párt saját arculatának erősítését helyezte előtérbe. 

Z. KÁRPÁT Dániel
Z. Kárpát Dániel is ellentmond a főpolgármester október 23-i ígéretének (Fotó: Máthé Zoltán)

Azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a jövő évi választásokon a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, még nem tudott konkrét nevet mondani, azonban felhívta arra a figyelmet, hogy van a pártjukban egy személy, akit esélyesnek tart a főpolgármester-jelöltségre. Hozzátette, hogy az Index közelmúltban megjelent cikkében, amely az esélyes főpolgármester-jelölteket vizsgálja, szerepel ennek a párttagjuknak a neve.

Az Index az alábbi lehetséges jelölteket vette számításba a Jobbik – Konzervatívok párt tagjai közül: 

  • Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere. A kerület honlapján elérhető életrajza szerint jogi egyetemet végzett, 2015-től a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja mellett dolgozott jogászként a kodifikációs folyamatokban, törvényalkotásban. A 2021-es előválasztáson a párt jelöltje volt Budapest 5. számú választókerületében,
  • Staudt Gábor ügyvéd, a párt korábbi országgyűlési képviselője, aki 2010-ben és 2014-ben már volt a Jobbik főpolgármester-jelöltje, előbb 7,27, majd 7,1 százalékot ért el,
  • Z. Kárpát Dániel, 2010 óta országgyűlési képviselő, 2014-től a párt alelnöke,
  • Brenner Koloman, az Országgyűlés korábbi alelnöke, 2018 óta országgyűlési képviselő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt docense, a magyarországi német nemzetiségi közélet aktív szereplője. Korábban a soproni választókerületben indult, de munkája miatt többet tartózkodott Budapesten.    

Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester korábban többször utalt arra, hogy ő lehet majd a baloldal közös jelöltje a 2024-es önkormányzati választásokon. Október 23-i beszédében Karácsony Gergely azt is megígérte, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra, majd azt üzente: mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve. Azóta a legtöbb baloldali szereplő már jelezte, hogy vagy túl korai erről beszélni, vagy szó sem lehet róla. Baranyi Krisztina, a IX. kerület, magát függetlennek nevező, a baloldal által támogatott polgármester pedig nulla esélyt lát arra, hogy Karácsony képes egységet teremteni. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.