Balog Zoltán elfogadta Karsai Dániel meghívását, hogy megvitassák az eutanázia kérdését

Levelet kapott karácsonykor Balog Zoltán református püspöktől Karsai Dániel. Az eutanáziához való jogáért harcoló ügyvéd Fabiny Tamással is beszélgetni fog az életvégi jogokról.

2023. 12. 28. 20:24
BALOG Zoltán
KARÁCSONY -
Balog Zoltán ünnepi istentiszteletet tartott a fővárosban (Fotó:MTI/Illyés Tibor)
KARÁCSONY - Balog Zoltán ünnepi istentiszteletet tartott a fővárosban (Fotó:MTI/Illyés Tibor) Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Karácsonykor levelet kaptam Balog Zoltán püspök úrtól. (…) A püspök úr felteszi azt a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról. A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról” – írta közösségi oldalán Karsai Dániel. Az ügyvéd hozzátette: a levél empatikus és egyben gondolatébresztő, még akkor is, ha az abban foglaltak többségével nem is ért egyet.

Mint ismert, Strasbourgban szólalt fel Karsai Dániel, az eutanáziához való jogáért harcoló, halálos beteg ügyvéd. Állítása szerint nemcsak saját maga miatt, hanem más betegek békés halálhoz való joga miatt is döntött úgy, hogy a bíróság elé viszi az ügyét.

„Sokadszor hangsúlyozom, hogy az általam felvetett probléma a teljes belátási képességgel rendelkező emberek életvégi döntéshez való jogáról szól” – fogalmazott bejegyzésében Karsai Dániel.

Balog Zoltán ezt a kérdést azonban másképp látja, a keresztény álláspont szerint az élet Isten ajándéka. Ennek fényében „Jézus Krisztusra tekintünk úgy, mint aki szenvedésével, mely egész élete, minden szenvedőnek társául szegődött”.

Feltámadása pedig Isten válasza a szenvedésre. Csak Ő veheti el és csak Neki adhatjuk vissza életünket

– mutatott rá a püspök.

Most az ügyvéd az RTL híradójának azt nyilatkozta, hogy a jövő év elején lesz, amikor Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével és Balog Zoltán református püspökkel le fog ülni beszélgetni az életvégi döntésekről való jogokról.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Balog Zoltán karácsonyi interjújában már említette a Karsai Dánielnek írt levelét, amelyben állást foglalt az eutanázia kérdésében is:

– Abból nem engedhetünk, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza – szögezte le a püspök, majd hozzátette: „azonban adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember is”.

Borítókép: Karácsonykor Balog Zoltán ünnepi istentiszteletet tartott a fővárosban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.