Bejgli helyett homokzsákokat töltenek a Római-parton + galéria

Katasztrófától tartanak az árhullám miatt a part mentén lakók.

2023. 12. 26. 19:15
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára tetőzik a Duna a Római-parton is, ahol a helyi lakosok karácsonykor is homokzsákokat pakoltak és mobilgátat építenek, hogy megvédjék a terület alacsonyabban fekvő részeit.

Az Egyesület a Római-partért szervezet elnöke, Búzás Antal Győző elmondta: bejgli helyett idén homokzsákot töltöttek a Római-parton. Az előrejelzés, az olvadási és a csapadékviszonyok alapján nagyjából hétméteres tetőzésre készülnek az itt élők, ami azt jelenti, hogy a Római-part hetven hektárjának nagyjából fele, háromnegyede víz alá kerülhet, ha az első előrejelzések valóra válnak. 

Fotó: Bach Máté

Itt most tényleg katasztrófahelyzet alakult ki. Akinek bemegy a házába a víz, katasztrófát él meg a szó szoros értelmében. Az ilyen eseteket próbáljuk megelőzni, egyelőre úgy tűnik, sikeresen. Ehhez minden imára szükség volt, és arra is, hogy az első előrejelzéseknél jelenleg már 60 centivel alacsonyabb a vízállás

– tette hozzá Búzás. Egyelőre mégsem tudnak megnyugodni, ugyanis nem lehet tudni, hogyan alakul a helyzet a következő néhány hétben.

Fotó: Bach Máté

Mindeközben a szervezet alelnöke, Egri Gábor a kerületi és a fővárosi önkormányzat támogatása nélkül megkezdte a Római-part sétányán található ingatlanok egy részének mobilgáttal történő védelmét. Ugyanis amennyiben a vízállás hét méter fölé kúszik, ezeket a telkeket eláraszthatja a víz, hatalmas kárt okozva az ott található ingatlanokban. 

Fotó: Bach Máté

A Magyar Nemzet már karácsony előtt megírta, hogy a több ezer embernek otthont adó, 400-500 milliárdos ingatlanvagyonnal rendelkező Római-part továbbra is teljesen védtelen a Dunával szemben, miközben Budapest XXII. kerületében, Nagytétényben nemsokára megkezdődhet egy teljesen új mobilgát létesítése.

Ez azért sem mindegy, mert a megszokottnál enyhébb időjárás miatt a Duna vízszintje ismét rendkívül magas, ami komoly aggodalmat okoz a parton vagy annak közvetlen közelében élőknek. Ha a folyó vízgyűjtő területén folytatódik a meleg, esős időjárás, sok helyen árvíz is kialakulhat.

Fotó: Bach Máté

Az egyik ilyen terület a Római-part, ahol az elmúlt években parázs viták alakultak ki arról, hogy miként kéne fejleszteni a III. kerület és Csillaghegy árvízvédelmét. A balliberális városvezetés ugyanis a Királyok útjára tervezné meg az új mobilgátat, ezzel azonban több ezer ember védelmét ellehetetlenítenék, akik a liberális mainstream szerint az ártérben élnek. A Római-partért Egyesület vezetője szerint a főváros baloldali vezetése hazudik, amikor azt állítják, hogy a Római-part egy ártér, ugyanis a terület korábban is lakó-, illetve villaövezetnek minősült.

 

Borítókép: Áradásveszély (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.