Operatív törzs alakult a fővárosban

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.

2023. 12. 26. 17:39
null
Budapest, 2023. december 25. Az alsó rakpart lezárására figyelmeztetõ KRESZ-táblák az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én. A Duna felsõ szakaszán elkezdõdött az árhullám tetõzése; Budapesten a folyó tetõzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsõfokú árvízvédelmi készültség mellett. Szemben az Országház épülete. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ár- és belvízi védekezés fővárosi operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azért tett javaslatot az érintett szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mert a vízállás kedden délután várhatóan eléri a másodfok elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.

Tekintettel a másodfokú készültségre, a Fővárosi Csatornázási Műveknél operatív törzs kezd működni.

A budai és a pesti alsó rakpartot már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott járművek üzemben tartóival megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gépjármű-nyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította.

Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs fizetési kötelezettségük. Az elszállított autók üzemben tartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ nonstop hívható 301-7500-as telefonszámán vagy a FÖRI honlapján kaphatnak felvilágosítást járművük pontos elhelyezéséről.

A jelenlegi előrejelzések alapján

legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt.

Ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtesz minden szükséges intézkedést, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvízszolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás – közölték.

Borítókép: Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető táblák (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.