Víz alá kerülhet a rakpart, mentik az ott felejtett autókat

Budapesten várhatóan szerdán tetőzhet a Duna, de az árhullám tartós lehet.

2023. 12. 26. 10:04
null
Árhullám a Dunán, fővárosi rakpartlezárás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna emelkedő vízszintje miatt megkezdték a lezárt, kedden várhatóan több helyen víz alá kerülő budai és pesti alsó rakparton hagyott gépjárművek elszállítását – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a katasztrófavédelem segítségével helyezi át a járműveket azok épségének megóvása érdekében.

Elszállítás előtt a FÖRI munkatársai megpróbálják felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét. Ennek hiányában vagy ha az üzembentartó bármilyen okból nem tud megjelenni a helyszínen, a gépjárművet biztonságos helyre szállítják.

Az elszállított gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0–24 órában hívható 301-7500-s telefonszámán vagy a https://fori.hu/elszallitott-jarmuvek oldalon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

Messze van a rekordtól

Budapesten elhúzódó árhullám várható, de a lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) még hétvégén. 

Később azt írták, a fővárosban a Duna tetőzése szerdán napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. 

Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni – erre már hétfőn sor került. Ez a vízállás ugyanakkor nagyon messze van a rekordtól, 2013-ban, 891 centiméteres magassággal tetőzött a folyó a fővárosban.

Fotó: Illyés Tibor

– Budapesten árvízvédelmi helyzet szempontjából nem veszélyes a helyzet. Az I. fokú készültség a zsilipek zárását jelenti – tájékoztatta az Inforádiót Siklósi Gabriella, az OVF szóvivője. A Rómaifürdőnél, úgy becsülik, hogy a parti sétányra kicsaphat a Duna, de a hullámtéren lévő házakat, üdülőket nem valószínű, hogy veszélyezteti. A következő két napban ugyanis „csak” 80 centis vízemelkedésre számítanak.

A közösségi médiában közzétett bejegyzések alapján így is készültek az áradásra, még karácsonykor is homokzsákokat pakoltak. Hasonlóan veszélyeztetett a Népsziget (más nevén Szúnyog-sziget), ahol a vendéglátóegységeket fenyegeti a Duna:

Sok csapadék esett

Az OVF emlékeztetett rá, hogy az áradások oka, hogy az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást. 

A Kárpát-medencében sokfelé 10–30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett. 

A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15–60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60–80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 °C körüli maximumok is lehetnek.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le.

A Tiszán már túl vannak a nehezén: a folyón folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg.

Borítókép: Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. Szemben az Országház épülete (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.