Egyre zöldebb a magyar felsőoktatás

Háromról hétre nőtt a magyar egyetemek száma a fenntarthatósági ranglistán.

2023. 12. 09. 14:13
HANKÓ Balázs Zoltán
Vác, 2023. december 6. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszél a Digitalizáció a szakképzésben címû konferencián a Váci Kilátó Piarista Központban 2023. december 6-án. A fejlesztés eredményeként mostantól 672 digitális tananyag érhetõ el a szakképzésben tanulók számára, amelyek segítségével szemléletessé és könnyebben befogadhatóvá válik az elméleti és a gyakorlati oktatás. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistája – számolt be Hankó Balázs a Facebook-oldalára feltöltött posztban.

A listára tavaly három, idén azonban már hét magyar egyetem került fel.

– A magyar intézmények közül a legjobb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem - ELTE és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME – tájékoztatott az innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár, hozzátette: az idén a listára újonnan felkerült egyetemek a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó intézmény oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért.

– A magyar egyetemek egyre jobban szerepelnek a nemzetközi rangsorokon. Míg négy éve hét magyar intézmény szerepelt a világranglisták legjobb öt százalékában, 

mára már tizenkét intézményünk jutott be az elit körbe

– hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb száz, további három pedig Európa legjobb száz intézménye közé kerüljön.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.