Elkészült az első Magyarországon gyártott Lynx

Az első itthon gyártott KF-41 Lynx gyalogsági harcjármű tegnap gördült ki a gyár kapuján.

2023. 12. 22. 15:14
null
Budapest, 2023. május 21. Lynx gyalogsági harcjármû a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amelyen a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünneplik a Városligetben és a fõvárosi állatkertben 2023. május 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi napon ünnepélyes keretek között kigördült a zalaegerszegi gyárkapun az első itthon gyártott KF-41 Lynx gyalogsági harcjármű.

A Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója a Linkedinen arról számolt be, hogy a német hadiipari óriás hazai leányvállalata elkészítette az első itthon gyártott és összeszerelt Lynx harcjárművet, melyet az ilyenkor kötelező gyári teszteket követően 2024 első felében adnak át a Magyar Honvédségnek, hogy csatlakozzon a már átadott, Németországban készült példányokhoz.

Magyarország még 2020. augusztus 16-án szerződött le a Rheinmetall AG-val a KF41 Lynx hazai gyártásáról. A Honvédelmi Minisztérium 2020. szeptember 9-én mintegy 2 milliárd euró értékben rendelt 9 darab járművet és 209 darab KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet, utóbbiból a kontraktus szerint 163 darab Zalaegerszegen készül, de azóta több forrás is pedzegette, hogy ez az arány módosulhat, a magyar gyártósor javára.

A napokban újabb fejezet nyílt a hazai Lynx-történetben, december 15-én jelentették be hivatalosan, hogy a Lynx alapjain fejleszt légvédelmi rendszert Magyarország számára a Rheinmetall. A 30 millió eurós megrendelés értelmében a KF41 alvázát Skyranger 30 toronnyal és Mistral rakéta-indítókkal látják el.

Borítókép: Lynx gyalogsági harcjármű. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.