Ez vár a hálapénzt elfogadó korrupt orvosokra, és a jogtalan előnyt akaró páciensekre

A hálapénzt adókra és kapókra vadászó ellenőrök betegnek és hozzátartozónak is álcázhatják magukat, de rejtett kamerát is bevethetnek.

2023. 12. 09. 9:19
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maximum a mndenkori minimálbér öt százalékának megfelelő értékű ajándékot lehet adni az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, hálapénzt fizetni tilos. Ennél nagyobb értékű ajándékot, illetve egyáltalán pénzt adni kenőpénznek számít és adni éppúgy bűncselekmény, mint elfogadni. A szabályok betartását 2021. március 1-től a Nemzeti Védelmi Szolgálat ellenőrzi

Megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek: a vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló „beteg” vagy „hozzátartozó” szerepét játsszák el. 

A teszt célja, hogy kiderüljön: az egészségügyi dolgozó – nem csak az orvos – elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése.

 

Börtön lehet a vége

Az NVSZ vizsgálatának eredménye alapján fegyelmi, vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Azonban, ha az érintett a teszt során bűncselekményt követ el, akkor a szolgálat feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál vagy ügyészségnél, amely jogosult a büntetőeljárás lefolytatására. A végeredmény az egészségügyi dolgozó esetében háromévi szabadságvesztés is lehet. 

A tesztelés a betegek ellenőrzésére nem terjed ki, de ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér öt százalékát. Ez idén 11600 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése egy évig terjedő szabadságvesztés lehet. 

Egy egészségügyi dolgozó egy betegtől, vagy hozzátartózójától csak egyszer kaphat ajándékot, ha valaki hosszabb időn át szorul ápolásra, akkor kéthavonta lehet ajándékozni.

 

Felvétel lehet, kényszerítés nem

Az ellenőrzések során kép- és hangfelvétel is készülhet. A felvétel nemcsak az esetleg elkövetett bűncselekmény bizonyítására használható fel, de általa a teszt végrehajtásának jogszerűsége is ellenőrizhető. 

A tesztelésre is szigorú szabályok vonatkoznak, ugyanis a teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget (vagy egyéb jogtalan előnyt) elfogadja, illetve kötelességét megszegje.

 

Folyamatosak az ellenőrzések, tettenérések

Legutóbb egy ismert nógrádi orvosra csaptak le a rendőrök – értesült a Nógrád Vármegyei Hírportál. A lap olvasói információk alapján azt írta, hogy az ismert orvost és asszisztensét is hálapénz elfogadása miatt vitték el a rendőrök a salgótarjáni kórházból.

Az üggyel kapcsolatban a lap megkereste a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol megerősítették az értesülést. Közölték: a folyamatban lévő büntetőeljárásban

vesztegetés elfogadása miatt december 7-én állítottak elő egy orvost az egyik Nógrád vármegyei kórházból.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.