Orbán Viktor: Ukrajna olyan messze van az EU-tagság feltételeitől, mint Makó Jeruzsálemtől + videó

A miniszterelnök felszólalt a parlamenti vitában.

2023. 12. 13. 8:42
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. december 13. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésérõl szóló kormánypárti országgyûlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés. A kilenc órakor kezdődő vitában kért szót a miniszterelnök. – Ukrajna EU-csatlakozásáról érdemi vita lehet a parlamentben. Ez nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsát befolyásolja – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint a kérdésben

az EU fejjel megy a falnak.

Jelezte, hogy Ukrajna négy hónap alatt tagjelölti státust kapott az EU-tól, miközben nem teljesítette az ahhoz kapcsolódó elvárásokat. A kormányfő emlékeztetett, hogy a kérelem benyújtása és a tagjelölti státus három-négy év telt el átlagosan.

– A leplezetlen részrehajlás lerombolja az uniós intézmények tekintélyét. Ilyenkor szükség van a nemzeti parlamentekre, hogy megvitassák Ukrajna EU-csatlakozásának a kérdését – húzta alá Orbán Viktor. Mint mondta, a kormány álláspontja, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba nem szolgálja sem Magyarország, sem az unió érdekeit.

Ha jól figyelem, ami a következő napokban ránk vár Brüsszelben, azt fogják kérni a tagállamoktól, hogy a saját szabályainkat se tartsuk be

– jelezte a miniszterelnök. 

 

Nem teljesülnek a feltételek

A tagjelölti státus megadásához a bizottság hét feltételt szabott: az alkotmánybírók kiválasztásának reformját, az igazságügyi főtanács átvilágítását, a pénzmosás elleni fokozott fellépést, a médiaszabadság garantálását, a korrupció és az oligarchák elleni fellépés, valamint a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését.

– Ha megnézzük, hogy áll ebben Ukrajna ügye, a részrehajló bizottság is azt mondja, hogy ebből csak négy teljesült. Azonban ha ezeket megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy egyetlen terület sem teljesült – mutatott rá Orbán Viktor. A nemzetközi elemzések szerint az alkotmánybírák kiválasztásának reformjáról szóló törvényt nem hajtották végre, az eljárásról szóló törvényt pedig el sem fogadták. Az igazságügyi főtanács és a bírák kiválasztásának kritériumai sem egyértelműek a miniszterelnök tájékoztatása szerint.

A pénzmosás elleni fellépésben nem születtek meg a szükséges döntések, és senkit sem vontak felelősségre. A bizottság szerint állítólag teljesített média- és sajtószabadság kritériumok úgy állnak, hogy az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot – jelentette ki. Ezt egy háborúban álló ország esetében nem is lehet kifogásolni a miniszterelnök szerint, ám ez nem jelenti azt, hogy nekünk Európában ki kell nevettessük magunkat, hogy azt mondjuk, megvalósul a sajtószabadság. A korrupció, az oligarchák és a nemzeti kisebbségek ügye a bizottság szerint sem valósul meg.

 

Vissza kell adni a kisebbségek jogait

A miniszterelnök leszögezte:

Ukrajnának vissza kell adnia azokat a jogokat, amelyek 2015-ig garantálták a magyarok számára a közösségi élet jogait és feltételeit.

– Ukrajna olyan messze van az uniós tagság feltételeitől, mint Makó Jeruzsálemtől – szögezte le.

Mint mondta, nem volt még példa arra, hogy az EU olyan országgal kezdje meg a tárgyalásokat, amelyik háborúban áll. Jelezte: nem tudni, hogy mekkora most Ukrajna lakossága, és nem világos, hogy az országból menekülők visszatérnek-e.

– A mezőgazdaság és a fuvarozás területén vannak tapasztalataink. Nemzetállami beavatkozásra volt szükség, hogy a zavarokat meg tudjuk akadályozni – ismertette Orbán Viktor. Elmondta, hogy az Ukrajnának jutó uniós források az amerikaiak zsebébe vándorolnak. Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnán kívül minden uniós tagállam nettó befizetővé válna.

– Ha abból indulunk ki, hogy a tagságot komolyan gondolja bárki, és nem egy politikai gesztus, akkor azt kell mondjam, mindez nevetséges, komolytalan – jelentette ki a miniszterelnök, és arra kérte a baloldalt és a nemzeti jobboldalt is, hogy ezt tekintsék nemzeti ügynek, és ne pártkérdésnek.

– Ukrajnát lehet és kell is segíteni, de senki sem akarhatja, hogy közben tönkretegyük Magyarországot – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország nyomás alatt áll, de nem szabad tágítanunk attól, hogy a józan ész talaján maradjunk. – Mindennek rendelt ideje van, Ukrajna uniós tagságának ideje még nem jött el – összegezte a felszólalását a miniszterelnök.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.