Orbán Viktor elárulta, miről beszélgettek Zelenszkijjel + videó

A miniszterelnök interjút adott a Mandiner podcastjének.

2023. 12. 13. 7:42
Orbán Viktor a Mandiner podcastjában Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Exkluzív podcast interjút adott a miniszterelnök a Mandinernek. Kacsoh Dániel és Pócza István Ukrajna uniós csatlakozásáról, a Zelenszkij-találkozóról, Ursula von der Leyenről, a szuverenitásvédelemről és Szoboszlai Dominikról is kérdezte a kormányfőt.

Orbán Viktor többek között az alábbi témákról beszélt a műsorban:

  • Mit szól ahhoz, hogy a Politico szerint ő lett az Európai Unió ünneprontója?
  • Mikor jönnek az uniós pénzek?
  • Miért nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását?
  • Miről beszéltek Zelenszkijjel?
  • Mikor érhet véget a háború?
  • Ki lesz a Fidesz budapesti főpolgármesterjelöltje?
  • Találkozott-e Szoboszlai Dominikkal?

 

Öt erős megjegyzés az interjúból

A Mandiner kiemelt néhány gondolatot a beszélgetésből.

Ukrajna tervezett EU-csatlakozásáról:

Az Európai Unió szörnyű hibát készül elkövetni, amit meg kell akadályozni. Akkor is, ha huszonhatan akarják ezt elkövetni, s csak mi vagyunk ezzel szemben. (…) Valójában Ukrajna nincsen abban az állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a csatlakozási tárgyalásokat, de a háború miatt, geostratégiai, mondjuk úgy, politikai okokból mégis meg kell kezdeni vele a tárgyalásokat. Ez egy tévedés szerintem.

Ursula von der Leyen esetleges támogatásáról az Európai Bizottság élén:

Hát nem ettem meszet!

Arról, hogy milyen volt az Orbán–Zelenszkij-beszélgetés Argentínában:

Találkozónak nem nevezném, de volt az ukránok elnökének mondandója a számomra, kihasználtuk az alkalmat, és váltottunk néhány szót egymással.

Az önkormányzati választásról:

A Fidesz a KDNP-vel közösen a legnagyobb politikai erő Budapesten is. Erkölcsileg komolyan vehetetlen lenne, ha mi Budapestet nem vennénk komolyan.

Arról, hogy tényleg kivezeti-e Magyarországot az EU-ból:

Nem ki, hanem be. Egyre beljebb! Az én tervem nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Brüsszelt.

 

Hisszük, ha látjuk

– Ha rossz a buli, akkor az ünneprontó ember nagyon is hasznos – jegyezte meg a miniszterelnök a Politico azon kijelentésére, hogy Orbán Viktor az Európai Unió ünneprontója. A kormányfő szerint érdemes tudni, hogy a Politicót nem Európában szerkesztik, egy azon kívüli politikai nagyhatalom véleményét tükrözi.

Egyetlenegy olyan eset sem volt, amikor a kormány álláspontját az határozta volna meg, hogy Magyarország kap-e pénzügyi támogatást vagy sem

– reagált a vádakra Orbán Viktor. Hozzátette: büszke rá, hogy a magyar diplomácia ezt a két dolgot külön tudja kezelni. Vannak pénzügyi kérdések és vannak szakmai, illetve elvi jelentőségű ügyek, ezeket sosem szabad összekeverni.

Műsorvezetői kérdésre, miszerint meglebegtették egy nagyobb uniós forrás utalását Magyarországnak, a miniszterelnök leszögezte:

Hisszük, ha látjuk.

Magyarország minden kérést, feltételt megtárgyalt és teljesített – mutatott rá, majd hozzátette: nincs az ország működésének minőségével kapcsolatos valódi kifogás, ami megállná a helyét. Ez a pénz jár Magyarországnak – mondta, majd hangsúlyozta:

a kormány hajlandó pénzügyi kérdésekről pénzügyi alkukat kötni, de nem hajlandó pénzügyi kérdésekről stratégiai vagy szakpolitikai alkukat kötni.

 

Zelenszkij és Ukrajna

Az ukrán törvénymódosításokról a miniszterelnök elmondta: nyolc évvel ezelőtt vették el a kisebbségi magyarok jogait, a magyar kormány az első pillanattól küzdött azért, hogy ezeket adják vissza. A most kiadott törvényt elmondása szerint jelenleg vizsgálják, hogyan is érinti a kárpátaljai magyarságot. Azonban a miniszterelnök nem fűz hozzá túl sok reményt, mert a magyar kormány megközelítése teljesen más,

a 2015-ben elvett törvényt követelik vissza a magyaroknak.

Ukrajna tervezett uniós csatlakozásáról Orbán Viktor azt mondta: az EU hibát készül elkövetni, és ebben meg kell őket akadályozni. A tagfelvétel ugyanis szerinte egy olyan eljárás, amelynek nagyon világosan keretezett szabályai, feltételei vannak. Ha ezek teljesülnek, akkor a nyújtott teljesítmény alapján lehet dönteni arról, hogy felvesznek-e valakit. Az unió szakítani akar ezzel a gyakorlattal, mert szerintük ez egy geostratégiai kérdés.

A miniszterelnök szerint valójában Ukrajna nincsen olyan állapotban, hogy meg lehessen kezdeni vele a tárgyalásokat, de a háború miatt kivételt tennének.

Ez egy tévedés, ezzel tönkretesszük az Európai Uniót

– szögezte le a kormányfő. Szerinte olyan károkat is okozhat magának az EU, amelyeket még csak fel sem mért. A magyar álláspont az: ha geostratégiai jelzést szeretnék adni Ukrajnának, akkor adjunk, de az nem a tagság – hangsúlyozta Orbán Viktor. Lehetséges megoldásként egy stratégiai partneri szerződést tudna elképzelni.

– Egy olyan országgal akarunk csatlakozási tárgyalásokat kezdni, amelynél nem világos, hogy a jogi határai egybeesnek-e a tényleges szuverenitásával – mutatott rá. Orbán Viktor emlékeztetett: soha nem volt még példa olyanra, hogy az EU úgy vett volna fel valakit, hogy háborúban állt, és emiatt sem a lélekszám, sem a terület nem tisztázott.

Azokról a hírekről, hogy már az Egyesült Államok is kezd kisorolni Ukrajna mögül, a miniszterelnök leszögezte: ezek a spekulációk azért születhettek meg, mert Ukrajna vesztésre áll. Mint mondta, a Nyugat letette a voksát Ukrajna stratégiai támogatása mellett, azonban idővel kiderült, hogy ez nem működik.

Most már mindenki próbál úgy helyezkedni, hogy el tudja magától tolni a felelősséget

– mutatott rá a kormányfő, majd hozzátette: a magyar kormány volt az egyetlen, amely a kezdetektől fogva ellenezte a támogatás ezen formáját. Szerinte tűzszünetre és  béketárgyalásokra van szükség, amint lehet.

 

Putyin és Macron

Orbán Viktor műsorvezetői kérdésre elmondta: ha a magyar nemzet érdekei úgy kívánnák, találkozna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ebben nem fogja befolyásolni Brüsszel véleménye. Hozzátette: a Nyugat az önhittsége miatt nem hajlandó találkozni az orosz elnökkel, azonban a politika a valóságról, eredményekről szól.

Franciaországi látogatásáról, Emmanuel Macron köztársasági elnökkel való találkozásáról azt mondta: egyre több közös ügye van Franciaországgal hazánknak, bár teljesen más nézőpontból látják a francia államfővel a problémákat.

Magyarország lehet a keleti és a nyugati legfejlettebb cégek találkozópontja, ugyanis ez csak földrajzi elhelyezkedés kérdése – mutatott rá a miniszterelnök. Mint mondta, Magyarország egy nagyon jó randihelyszín.

A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán leszögezte: a magyar közösségek szuverenitását az állam szuverenitásán keresztül lehet megvédeni. Szerinte ez egy fontos hagyománya a magyar politikának, azonban mégis azért kellett erről törvényt alkotni, mert az ellenzék kiskapukat talált.

Milliószámra gurultak be a dollárok, amivel befolyásolni akarták a magyar emberek gondolkodását a külföldi érdekeket kiszolgáló baloldal irányába.

– Ha visszanézünk majd húsz év múlva, azt fogjuk mondani, hogy ezek voltak azok az évek, amikor a világban egyszerre zajló szellemi és anyagi erők között zajló küzdelem arról szólt, hogy újabb hidegháború és blokkosodás felé menjünk-e vagy a konnektivitás új minőségét érjük el – magyarázta a világpolitikai helyzetet a miniszterelnök. Szerinte nincs még itt az ideje, hogy eredményt lehessen hirdetni, most az érdekeknek megfelelően küzdeni kell, hogy a világ az együttműködés felé haladjon.

Az EP-választásokról a miniszterelnök elmondta: bár bizakodó, de már többször érte csalódás a jobboldali összefogás hiánya miatt. Ursula von der Leyent pedig nem támogatná újra indulásában,  ugyanis Magyarország semmi jót nem köszönhet neki, és Európa sincs olyan jó állapotban, hogy megérdemelné a támogatást.

 

Mikor lesz főpolgármester-jelölt?

– Erkölcsileg vállalhatatlan lenne, hogy mi Budapestet ne vegyük komolyan, hiszen itt is mi vagyunk a legerősebb párt – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: a kormánypártok

várhatóan március környékén fognak nyilvános bejelentést tenni, hogy ki lesz a főpolgármester-jelöltjük.

A hazai baloldalról elmondta: nem ők jelentik a kormánypártok számára a kihívást, hanem ami mögöttük van. Ugyanis a nyugati baloldali progresszív világ jelentős erőt képvisel.

 

Szoboszlai Dominik

A sportra nagyon sokat költ Magyarország, ami mögött – mint mondta a kormányfő – egy szülői meggyőződés van: – Látom, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a modern világ.

A miniszterelnök szerint amiben a kormány sokat tud segíteni a szülőknek a gyermeknevelésben, az a sport. Ez ugyanis kifejleszti a gyermekben azokat a képességeket, amelyek hozzásegítenek, hogy sikeres és boldog emberek legyenek.

– Nagyon jólesik, hogy nem csak a múltban, hanem a jelenben, itt közöttünk is vannak sikeres magyarok – jegyezte meg Szoboszlai Dominikról, a Liverpool híres magyar játékosáról a kormányfő. Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy már találkozott Szoboszlai Dominikkal, néhány évvel ezelőtt, és váltott vele pár szót Telkiben.

Diszkrét viszonyom van Dominikhoz is, de ő a király, tehát itt nincs kérdés. Magyar miniszterelnökök jönnek-mennek, Liverpoolban kevesen játszottak Magyarország polgárai közül, kevesebben játszottak a Liverpoolban, ráadásul olyan elismertség mellett, mint ő, mint ahány miniszterelnöke volt Magyarországnak. Úgyhogy nem az a kérdés, én mikor találkozok vele, hanem ő mikor hajlandó majd velem találkozni.

 

Borítókép: Részlet az interjúból (Forrás: Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.