Hamarosan 160-nal mehet a vonat Debrecenbe

A felújított szakaszokon szükséges az ETCS2 vonatbefolyásoló berendezés telepítése.

Forrás: HAON2023. 12. 06. 8:44
null
Esztergom, 2022. december 27. A MÁV Start Zrt. Stadler Flirt típusú zónázó személyvonata halad át a piros jelzést mutató félsorompóval biztosított vasúti átjárón a 117- es utat keresztezve Esztergom külterületén. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen és Kisújszállás között már 2024-ben, a Debrecen és a budapesti Nyugati pályaudvar közötti teljes szakaszon pedig várhatóan 2025-ben óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok – derült ki az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszaiból, amelyet a Cívishír kérdésére küldött.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál azt írja, hogy a Kisújszállás–Püspökladány vasútvonal korszerűsítése 2015-ben, a Püspökladány–Debrecen vonalé 2021-ben ugyan már befejeződött, de a pályarehabilitáció egyik fő indokaként beharangozott 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő vonatok még mindig nincsenek sehol.

A szaktárca szerint

a 160 kilométeres sebességre alkalmas infrastruktúrához a már felújított szakaszokon szükséges az ETCS2 vonatbefolyásoló berendezés telepítése, melynek tervezetten 2024-ben kell megvalósulnia.

A válaszban a minisztérium részletezte az évekkel ezelőtt elvégzett munkálatokat, így a vasúti pálya teljes körű átépítését, az állomások korszerűsítését és az elektromos biztosítóberendezések cseréjét.

Ugyanezeket a munkálatokat korábban már elvégezték a Budapest és Debrecen közötti vasútvonal több szakaszán is. A 160 kilométeres sebességnek ott is feltétele a megfelelő GSM–R rendszer és az arra épülő ETCS–L2 (European Control System) biztosítóberendezés kiépítése és beüzemelése. Ennek kivitelezése elkezdődött, és várhatóan 2025-ben átadják. Ezután az ETCS rendszer fedélzeti egységeivel telepített vasúti járművek részt vehetnek a sebességemelésben.

Ide tartoznak a 2022/2023-as menetrendváltással a Budapest–Debrecen vonalon bevezetett, órás ütemben közlekedő Cívis InterRégió járatok Flirt motorvonatai. Az elmúlt hetekben megjelentek nagy teljesítményű villanymozdonyok (Akiem Siemens Taurus mozdonyok) a 100-as vonali InterCitykben, amelyek ugyancsak alkalmasak a 160-as tempóra. Az InterCity vonatoknál tervezett járműfejlesztések a mozdonyoknál már alapkövetelményként kezelik a kompatibilitást az ETCS rendszerrel, míg a személykocsiknál az IC+ program tervezett folytatásával jöhet létre a 160 kilométeres sebességre alkalmas járműpark. A sebességemelést a menetrendben szereplő különböző vonattípusoknál várhatóan fokozatosan vezeti be a MÁV.

 

Munkálatok Debrecen és Nyíregyháza között

Az építési engedélyek, valamint a kiviteli tervek elkészülte után, tervezetten 2025 elején megkezdődhetnek és várhatóan 2030 végén befejeződhetnek a Debrecen és Nyíregyháza közötti vasúti pályaszakasz korszerűsítési munkálatai. Jelenleg a tervezésnél tart a projekt.

A 46,8 kilométer hosszú villamosított vonalszakasz biztosítóberendezéseit és távközlési egységeit korszerűsítik, a vonalon műtárgyakat és útátjárókat építenek, 225 kilonewtonra emelik a sínpálya megengedett maximális tengelyterhelését, az állomásokon és megállóhelyeken 55 centiméter magasságú peronokat, aluljárókat, lifteket, perontetőket, akadálymentes peronmegközelítéseket építenek, továbbá rendezik az állomások környezetét. Korszerűsítik a térvilágítást, a felsővezetéki rendszert. Zajvédő falakat építenek, P+R-, B+R-parkolórendszert alakítanak ki. Mindezzel együtt közlekedésbiztonsági eszközöket is telepítenek.

A minisztérium a válaszában hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósítása során törekednek arra, hogy a kivitelezési munkák minél kevésbé zavarják az utazóközönséget.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.