Amerikai nagyvassal újított a MÁV, könnyebb lesz a vágányok karbantartása

Ilyen teljesítményű köszörűgép eddig nem volt a MÁV–Volán-csoport flottájában.

Forrás: mavcsoport.hu2023. 11. 02. 16:25
vágányköszörűgép, máv, vonat, vasút Forrás: mavcsoport.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vasúti karbantartó nagygéppel, egy vágányköszörűgéppel gyarapodott a MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító (FKG) Kft. gépparkja – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Forrás: Mávcsoport.hu

A HARSCO gyártmányú vágányköszörűgépet az Egyesült Államokban gyártották, a számítógéppel vezérelt ötvenkét tonnás géppel hatékonyan lehet karbantartani a vasúti síneket, ennek köszönhetően a sínromlás és sínhibák kialakulásának ideje késleltethető, a sínek, vágányok élettartama növelhető, a közlekedés zaja csökkenthető.

A MÁV leányvállalata 2020-ban négy munkagépet rendelt, ezek közül három már munkába állt az elmúlt években. A MÁV FKG telephelyére csütörtökön érkezett RGH húsz C2 típusú vágányköszörűgép a jövő év első felében kezdheti meg működését – közölték. Hozzátették: 

ez egy „technológiapótló” berendezés, ilyen teljesítményű köszörűgép eddig nem volt a MÁV–Volán-csoport flottájában.

A 2020-ban rendelt négy nagyvasúti munkagép beszerzésére összesen több mint huszonötmillió euró összegben kötött szerződést a MÁV FKG. A közbeszerzésen egy nagy teljesítményű ágyazatrostáló gépet, egy nagy teljesítményű vágánystabilizáló gépet és egy kitérő- és vágányszabályozó gépet szerzett be 2021-ben a társaság. 

Ezek a gépek munkába állásuk óta többek között az 1-es vonal Biatorbágy–Szárliget–Tatabánya közötti szakaszán, a 100a Cegléd–Abony–Szolnok szakaszon, valamint az ország számos más vasútvonalán végeztek karbantartást.

A MÁV FKG a vasúttársaság több mint hétezer kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, amihez elengedhetetlen a korszerű géppark.

Borítókép: A beszerzett vágányköszörűgép (Forrás: Mávcsoport.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.