Kiderült, mit gondolnak a magyarok a karácsonyról

A magyaroknak a karácsonyi ünnepkör továbbra is meghatározó keresztény élmény. A magyarok egyötöde karácsonykor rendszeresen részt vesz egyházi szertartáson, vidéken ez az arány magasabb. A Szent István Intézet felmérésében a megadott lehetséges válaszok közül (karácsony, húsvét, családi születés- és névnapok) a megkérdezettek több mint felének, 54 százalékának a karácsony az év legszeretettebb ünnepe.

2023. 12. 23. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felnőtt magyaroknak a karácsonyi ünnepkör továbbra is meghatározó keresztény élmény, Jézus születésnapja alkalmából a magyarok egyötöde rendszeresen, egyharmaduk pedig alkalmanként részt is vesz egyházi szertartáson, vidéken az arány még magasabb – olvasható a Szent István Intézet felmérésében, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel.

A kutatásban – amelyet ezer ember telefonos megkérdezésével és a Nézőpont Intézet közreműködésével készült – az áll, hogy a karácsony ma is a magyar társadalom legkedvesebb ünnepe, amelyet gyakorlatilag mindenki saját legfontosabb közösségében, családi körben tölt. A megkérdezettek 93 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ünnepli-e a karácsonyt, hét százalékuk – köztük elsősorban a nem keresztény vallást követő magyar emberek – válaszolt nemmel. 

A bizonytalanok vagy a válaszadást megtagadók aránya nulla százalék volt, azaz mindenki egyértelmű választ adott a feltett kérdésre. 

Érdekesnek nevezték, hogy legmagasabb arányban, 95 százalékban a 18–39 éves fiatalok ünneplik a karácsonyt, míg a 40–59 évesek csak 90 százalékban válaszoltak igennel a kérdésre. A közlemény szerint különbség mutatkozott az iskolai végzettség alapján: míg az alsófokú végzettségűek 90 százaléka ünnepel karácsonykor, a felsőfokú végzettségűek között ez az arány már 97 százalék. 

 

Az év legszeretettebb ünnepe

Az intézet szerint hasonló különbség látható az anyagi helyzetet tekintve is: a közepesnél rosszabb anyagi helyzetűek 87 százaléka, míg az átlagos anyagi helyzetben lévőknek 94, a közepesnél jobb anyagi helyzetűeknek pedig 97 százaléka ünnepli a karácsonyt. A felmérésben azt is kérdezték, melyik ünnepet érzik a megkérdezettek a legkedvesebbnek. A megadott lehetséges válaszok közül (karácsony, húsvét, családi születés- és névnapok) 

a megkérdezettek több mint felének, 54 százalékának a karácsony az év legszeretettebb ünnepe, 

másodikként a családi születés- és névnapok állnak 37 százalékkal, és mindössze négy százalék jelölte meg a húsvétot, öt százalék pedig nem tudott vagy nem akart választ adni. Rákérdeztek arra is, hogy a magyar emberek kivel ünneplik a karácsonyt: a válaszadók 95 százaléka családjával tölti az ünnepet, három százalékuk egyedül, és mindössze a megkérdezettek egy százaléka válaszolt úgy, hogy a barátaival van karácsonykor. Ez utóbbi arány csak a 18–39 éves generációnál magasabb, de ott is csak három százalék. Úgy fogalmaztak: 

ezek az adatok is a család mint elsődleges emberi közösség fontosságát támasztják alá, hiszen legfontosabb ünnepünk megélése is ebben a közegben történik.

Végül azt kérdezték a felmérésben, hogy a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe alkalmával részt szoktak-e venni a magyar emberek egyházi szertartásokon: a megkérdezettek ötöde, 20 százalék válaszolta azt, hogy minden karácsonykor részt vesz valamelyik felekezet egyházi szertartásán, míg 32 százalék csak alkalmanként megy el karácsonykor a templomba. A megkérdezettek csaknem fele, 48 százaléka soha nem vesz részt karácsonykor egyházi szertartáson – fűzték hozzá. A karácsonyt rendszeresen templomban ünneplők aránya magasabb a jobb anyagi helyzetben lévők, a gyermeket nevelők, a magasabb iskolai végzettségűek és a községekben élő magyar emberek között. Azok között, akik soha nem vesznek részt egyházi szertartáson karácsonykor, legmagasabb arányban a budapestiek és a 18–38 évesek vannak – olvasható a kutatás eredményeinek ismertetésében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.