Kommunistának nevezi Gulyás Mártont és nagyon furcsákat ír a pedofíliáról Kőszeg Ferenc

Szerinte a baloldaliak között is van különbség.

Forrás: Mandiner2023. 12. 10. 18:29
Majtényi László és Kőszeg Ferenc 2017-ben Forrás: Borítókép: Majtényi László és Kőszeg Ferenc 2017-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) és a Magyar Helsinki Bizottságnak az alapítója, Kőszeg Ferenc korábban Gulyás Márton műsorában tett botrányos kijelentéseket, akkor többek között olyanokat hordott össze:  „egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen.”

Sajátos gondolatmenetekkel magyarázkodott Kőszeg Ferenc

A Mandiner szúrta ki, hogy Kőszeg az Élet és Irodalomban most megjelent cikkében Gulyással kapcsolatban leszögezte, a beszélgetés során egyre világosabbá vált számára, hogy a politikai nézetei sokkal távolabb állnak Gulyás Mártonétól, mint gondolta. Hozzátette, a K. történetei című önéletrajzi sorozat egyik fejezetében a saját gyerekkori pedofil élményeiről írt.

Majd elmondta, hogy „a gyerekekkel szembeni erőszakot, a visszaélést a felnőtt hatalmi helyzetével a legaljasabb bűncselekmények közé sorolja, 

ugyanakkor az érzelmi, akár az erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot gyerek és felnőtt között differenciáltan kell megítélni”.

„Gulyás Márton sehogy se akart leszállni a témáról, mindenképpen azt szerette volna, ha kijelentem, hogy a pedofília bűncselekmény, a felnőttek közötti homoszexualitás pedig csupán szexuális orientáció, én azonban irtózom az efféle sommás kijelentésektől, és nem mondtam ki a Márton által igényelt mondatokat, alkalmat adva ezzel a jobboldali és sajnos nem csak a jobboldali sajtónak, hogy a pedofília szószólójának állítsanak be” vélekedett Kőszeg, majd rámutatott, Gulyás Márton korábbi munkássága miatt azt gondolta, hogy nézeteik között áthidalhatatlan ellentétek aligha lehetnek.

„Csak arról feledkeztem meg, hogy mi, a kommunista diktatúra demokratikus, liberális ellenzéke, a kommunista uralmat soha, egy pillanatig sem tekintettük baloldalinak. Azt gondoltuk, hogy a baloldal demokratikus, egyenlőségpárti, s így szükségképpen az elnyomottak, a kiszolgáltatottak oldalán áll. Az interjú közben kellett rájönnöm, hogy Gulyás Márton, aki feleannyi idős, mint én, részint történelmi ismeretei hiányos volta következtében nem látja az alapvető különbséget a szabadságpárti baloldal és a kommunista önkényuralom között.”

Miután erre példákat hozott, leszögezte, hogy megerősödött benne a meggyőződés, miszerint Gulyás Mártonnak „erről az örök baloldalról nincs tudomása, arról a baloldaliságról, amely kívül áll a baloldali pártok taktikai húzásain.”

A cikk a kommunizmus munkanélküliekkel szembeni kegyetlenségének taglalásával zárul, miszerint a „közveszélyes munkakerülőket” úgy dolgoztatták, hogy szállásuk a börtön volt.

Borítókép: Majtényi László és Kőszeg Ferenc 2017-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.