Meglepte az uniós politikusokat az erőszakos migránsokról készült videó

Meglepte az uniós politikusokat a Magyarország déli határán agresszívan fellépő migránsokról készült videó a bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán. Rétvári Bence korábban ugyanis azért utazott Brüsszelbe az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésére, hogy szembesítse a képviselőket azzal, ami nap mint nap a magyar déli határon zajlik.

2023. 12. 08. 13:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglepte az uniós politikusokat a Magyarország déli határán agresszívan fellépő migránsokról készült videó a bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Tv2 reggeli műsorában. Mint korábban beszámoltunk róla, Rétvári Bence korábban azért utazott Brüsszelbe az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésére, hogy szembesítse a képviselőket azzal, ami nap mint nap a magyar déli határon zajlik.

Nem békés, hanem agresszív tömegek érkeznek, nem legálisan, hanem illegálisan akarnak Európába jutni, nem lehetőség a migráció, hanem veszély

– írta a bejegyzésében Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a brüsszeli bürokraták nem hajlandók személyesen megnézni, milyen állapotok uralkodnak a déli határunkon, ezért egy összefoglalót vitt nekik egy rövid videó formájában. Ezt a felvételt be is mutatta.

Bakondi György a péntek reggeli interjúban kiemelte: bár Spanyolországba és Olaszországba nagyon sok Afrikából induló illegális bevándorló érkezik, ott a politikai menedékjog-kérelemmel érkező tömegek kérésük nyomatékosítására nem támadnak az olasz vagy a spanyol rendvédelmi erőkre. Hozzátette: ezzel szemben a magyar határon, miután Törökországtól több biztonságos országon gázolnak keresztül az illegális bevándorlók – akik elvileg azért érkeznek, hogy politikai menedékjogot kaphassanak az Európai Unióban –, fegyveres támadást intéznek a határt védő rendőrök ellen, és megrongálják a határbiztonságot szolgáló műszaki berendezéseket.

Ha valaki több biztonságos országon keresztül jön, ismeretlen személyazonossággal, okmányok nélkül, a legminimálisabb együttműködést sem tanúsítva, ráadásul fegyveres erőszakot alkalmaz, az ENSZ szabályai szerint kizárt, hogy politikai menekült lehessen

– jelentette ki Bakondi György. Úgy fogalmazott: még ha ismert is, hogy idén 174 ezer volt a határsértők száma és több mint ezer embercsempészt fogtak el, vagy hogy az elmúlt két évben kétezer fegyveres incidens történt a magyar határon, és eddig már kétmilliárd eurót fordított a kormány a határ védelmére, az ezzel való szembesülés a való világ képei az uniós politikusokat is meglepték.

 

Magyarországot rákényszerítenék a migrációs politika megváltoztatására

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a jelenlegi összetételű Európai Parlamentet vagy az európai bürokráciát nézve kicsi az esélye, hogy változzon a migrációs politika, épp ezért változásra van szükség az unió vezetésében. Most ugyanis az unió vezetése azon dolgozik, hogy rákényszerítse Magyarországot a migrációs politika megváltoztatására, és be szeretnék hozni azt a gyakorlatot, amely Európa-szerte kudarcot vallott – mondta Bakondi György. Jelezte:

a nemzeti konzultáción a kormány kikéri az emberek véleményét az európai migrációs paktumról. 

Bakondi György arról is beszélt: a Nigert és Csádot is magában foglaló Száhel-övezetnek rendkívül fontos szerepe van az Afrika mélységeiből igen nagy számban útnak induló illegális bevándorlók feltartóztatásában, hogy ne érjék el Líbiát, és onnan ne tudjanak Európába útnak indulni. Ha ez a szűrőszerep, a terrorizmus elleni fellépés és az illegális bevándorlás visszaszorítására tett erőfeszítéseik megváltoznak a Száhel-övezetben – például Nigerben az embercsempészek kiengedésével a börtönből és az embercsempészet büntethetőségének megszüntetésével –, annak kétségtelenül kedvezőtlen hatása lehet Európára – mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

 

Borítókép: az Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.