Újabb áldozatot szedett a láthatatlan gyilkos

Mindig figyelni kell a szellőztetésre, ha nyílt lánggal működő berendezést használunk.

2023. 12. 20. 20:58
null
Budaörs, 2016. január 24. Helyszínelõk dolgoznak 2016. január 24-én Budaörsön, a Széchenyi utcában egy családi háznál, amelyben valószínûleg szén-monoxid mérgezés miatt halt meg egy idõs házaspár. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette egy nő, feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés miatt. A baleset oka a nem megfelelően szellőző helyiségben bekapcsolt gázpalackról üzemelő kályha lehetett – közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Szerdán érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben 

egy középkorú nő vesztette életét, feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés miatt.

A tizenöt négyzetméteres szobában gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt, a nyílászárók csukva voltak. A tűzoltók rekonstruálták a történteket, zárt ablakok és ajtók mellett bekapcsolták a szieszta kályhát, és negyed óra alatt mérgező gáz fejlődött.

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt lánggal működő berendezés üzemel, amelynek környezetében nincs megfelelő levegő-utánpótlás.

A tűz elhasználja a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a rendkívül mérgező szén-monoxid.

Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni, nem elég néha szellőztetni, a nyílászárókba légbevezetőket kell szerelni. Emellett érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.