Újabb magyar siker az onkológiában

A mellkassebészeti robotprogram európai viszonylatban is kiemelkedő.

2023. 12. 12. 16:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai viszonylatban is kiemelkedően sikeres az a mellkassebészeti robotprogram, amely az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában kormányzati támogatással kezdődött 2023 őszén – közölte az intézet. Tájékoztatásuk szerint

 a szeptemberi kezdés óta ezzel a technikával már 125 műtétet végeztek daganatos betegeken, így 2023 utolsó negyedévében európai listavezetőnek számít az intézmény a robotasszisztált mellkasi beavatkozás területén.

– Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja Magyarország és Európa egyik legnagyobb mellkassebészeti centrumja. Évente több mint 1000 daganatos műtétet végeznek, de emellett ebben a központban a tüdőátültetések mellett más speciális mellkasi beavatkozásokra is sor kerül – olvasható a közleményben, amelyben hangsúlyozták, 

a robotsebészeti eljárások különlegessége, hogy kiemelkedően pontos műtéti technikát tesz lehetővé, ami a daganatos betegek esetében rendkívül fontos a jó onkológiai eredmények érdekében. 

– Ezáltal még több beteg részesülhet úgynevezett minimálinvazív vagy „kis lyukas” sebészeti beavatkozásban, amely után kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés, a betegek pedig hamarabb visszatérhetnek mindennapi életükhöz – közölte az Országos Onkológiai Intézet.

 

 

Borítókép: Műtétet végeznek a Da Vinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.