Rendkívül sikeres a robotsebészeti program Magyarországon

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc dél-pesti kórház főigazgatója. Hazánkban egy éve vezették be a technológia alkalmazását, amely kapcsán sajtótájékoztatót tartottak hétfőn Budapesten.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 23. 15:39
null
Pécs, 2022. november 15. Mûtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselõ sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett elsõ vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nõgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program kezdete óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre a két intézetben. A Jahn Ferenc kórházban 236, zömében urológiai, az onkológián pedig nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek – számolt be róla Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé konzorciumban a két magyar intézmény számára.

A műtéti számokból látható, hogy január végére a két intézmény biztosítani fogja az uniós program 400-400 műtéti vállalását.

Magyarországon elsőként Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa szerzett konzolsebészeti proktori képesítést, így a magyar szakemberek itthon kaphatnak képesítést és szerezhetnek ilyen irányú vizsgát – jelezte Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc-kórház főigazgatója, aki hozzátette, hogy ebben az évben plusz kétszáz műtétet szeretnének elvégezni fiatal orvosokat bevonva a robotsebészetbe.

További robotok beszerzését is tervezik

Projekten kívül, de szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is. Tervben van egy második robot beszerzése az intézethez a Helyreállítási és ellenálló képességi eszköz (RRF) elnevezésű program forrásaiból. Ezt a berendezést a mellkassebészeti központban alkalmaznák – emelte ki Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A szakember jelezte, hogy egy berendezés nem elég abban az esetben, ha a kórház mind az öt területen – nőgyógyászat, urológia, hasi sebészet, fej-, nyaksebészet, mellkassebészet – szeretné alkalmazni ezt a világszínvonalú technológiát.

A Da Vinci Xi robottal  eddig 234 urológiai és két nőgyógyászati onkológiai műtétet végeztek

 – tette hozzá Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc-kórház főigazgatója.

Az intézetben a robottal onkológiai nőgyógyászati, jellemzően korai méhtestrák- és méhnyakrákműtéteket végeztek. A hasi sebészeti program három hónapja alatt negyven beavatkozást, elsősorban vastagbél- és végbéldaganatot távolítottak el a robot segítségével – mondta Mersich Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ hasi sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

Precízebb beavatkozás, kevesebb komplikáció

Mersich Tamás osztályvezető főorvos kiemelte, hogy a robotasszisztált beavatkozásoknál pontosabban meghatározható a műtéti terület, a hagyományosan vagy laparoszkópos úton nehezen hozzáférhető helyen is végezhető műtét, valamint a túlsúlyos betegek műtétje is viszonylag könnyen kivitelezhető.

A robotasszisztált műtéti beavatkozás precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

A robot segítségével műtött betegeknél jelentősen, mintegy felére csökkent a kórházban töltött idő, ezzel együtt csökken az ápolási idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak – emelte ki Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Pozitívumként említette még, hogy kevesebb a műtéti és posztoperatív komplikáció, rövidülnek a műtéti várólisták. 

Magyarországon még két intézetben, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen műtenek Da Vinci Xi robottal.

Borítókép: Műtétet végeznek a Da Vinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.