Nagy áttörés: elsőként Pécsett műtöttek robottal hazánkban + videó

Elsőként végeztek robot segítségével mellkassebészeti beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK).

Magyar Nemzet
2022. 12. 20. 15:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DaVinci Xi robottal tüdőműtétet végeztek, a forradalmi technikának köszönhetően a beteg kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat – számolt be a Fejér megyei hírlap, a Feol.hu.

 A PTE KK robotsebészeti munkacsoportja a dupla konzolos robottal már nem egy műtét elvégzésén van túl. Több nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtétet levezényeltek már vele, illetve a közeljövőben egy fül-orr-gégészeti program elindítását is tervezik a szakemberek.

Szalai Gábor egyetemi adjunktus elmondta, hogy 

a robottal szinte minden mellkassebészeti beavatkozást el lehet végezni, viszont elsősorban onkológiai betegségekre, tehát a tüdőnek a daganatára fognak koncentrálni, illetve az úgynevezett gátor térfoglalásaira, ami egy rendkívül nehezen hozzáférhető terület, de ebben a robotsebészet nagy segítséget nyújt, hogy könnyebben és gyorsabban végezhessék el a műtéteket.  

További részletek az alábbi videóban:

Az eredeti teljes írás Nagy áttörés: elsőként Pécsett műtöttek robottal hazánkban (videó) címen a Feol.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.