VOSZ-elnök: Konstruktív együttműködés zajlott a kormányzattal az elmúlt 13 évben

A kormányzattal a gazdaságpolitikáról jó és konstruktív együttműködés zajlott az elmúlt 13 évben – mondta Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke a magyar vállalkozók napja díjátadó gáláján.

Forrás: MTI2023. 12. 01. 20:19
EPPEL János
Budapest, 2023. december 1. Eppel János, a VOSZ elnöke beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplõ Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010 óta van egy olyan kormány, amely nem megszorításban, hanem gazdaságélénkítésben és beruházásokban, munkalapú társadalomban gondolkodik fogalmazott.

Az elmúlt időszak kézzelfogható eredménye az adók és járulékok csökkentése 

tette hozzá.

PARRAGH László
(Fotó: Máthé Zoltán)

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint a magyar gazdaság fejlődésének szűk keresztmetszete a munkaerő és az energia kérdése. A VOSZ a külföldi munkaerő helyett a belső tartalékok mozgósítását és a képzést támogatja. Az energiapolitikában a zöldítés és a függetlenedés elkerülhetetlen, ennek is az élére akarnak állni azzal a céllal, hogy Magyarországon versenyképes, zöld energiaközösségi rendszerek jöjjenek létre fogalmazott.

Felidézte, Demján Sándor 24 éve indította el a vállalkozói díjat, amely azóta a vállalkozói szakma és a VOSZ rangos kitüntetésévé, a díjátadó kiemelkedő eseménnyé vált. A mostani rendezvénnyel szintet léptek fogalmazott, arra utalva, hogy az Országgyűlés közel két hete egyhangú szavazással december első péntekét a magyar vállalkozók napjává nyilvánította.

A VOSZ alapítása óta, 35 éve képviseli és szolgálja a magyar vállalkozások ügyét, egy erős, hiteles, szakmai szervezetté vált, amelynél komoly tudás, tapasztalat és kapcsolati tőke halmozódott fel. Ezek olyan értékek, amelyek köteleznek, hogy használják azokat a VOSZ fejlesztésére és a vállalkozások támogatására – mondta.

Hozzátette,

Az eddigi erős alapokra építve, a VOSZ a jövőben is szeretne magasabb szervezettséggel, gyakorlatias megközelítésben partnere lenni a magyar vállalatoknak.

Megjegyezte, hogy a külső, változó környezet nehezen tervezhetővé teszi a vállalkozások működését ezért nehéz időkben az együttműködés és az összefogás minden lehetőségét ki kell használni. Ugyanakkor kiemelte  a szakmai fiókhálózat szerepét, az online kapcsolattartás mellett a Széchényi Kártya irodahálózat 130 fiókból álló hálózatát.

Együttműködés az iparkamarával

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) való együttműködés kapcsán Eppel János kiemelte, hogy a Széchenyi Kártya egy valódi sikertörténet, egy valós problémára adott gyors válasz volt a vállalatok alultőkésítettségének kezelésére, és két évtized alatt az egyik legerősebb, legismertebb és legelfogadottabb márkává vált.

Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta,

a magyar gazdaság akármilyen kihívással szembesült – mint például a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán konfliktus, háború a Közel-Keleten –, azokra a magyar vállalkozói társadalom válaszolni tudott. A magyar gazdaság mostani állapotáról úgy fogalmazott: szeptember környékén fordulóponthoz érkezett, a gazdaság kijött a technikai recesszióból, elindult a növekedés. Úgy vélte, minden valószínűség szerint a lakossági fogyasztás növekedése is el fog indulni jövőre, ugyanis megtört a magas infláció, a reálbérek növekedése pedig visszatért.

A kamara elnöke a gazdaság sarokpontjának nevezte a fenntarthatóságot és a munkaalapú társadalmat. Utóbbiról azonban megjegyezte, hogy ki kellene egészíteni azzal, hogy munka és tudás alapú legyen a magyar gazdaság. Hiszen a kulcs az, hogy egységnyi idő alatt dolgozva mennyi értéket termel meg valaki fűzte hozzá.

A rendezvény végén a magyar vállalkozók napján idén először adták át a Magyar Vállalkozói Nagydíjat. Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke posztumusz részesült ebben a díjban. Méltatásakor elhangzott, hogy példaértékű vállalkozói életpálya, a magyar kultúra és tudomány önzetlen támogatása és a magyar gazdaság fejlődése érdekében nyújtott egyedülálló életmű elismeréséül részesült a díjban. Az elismerést Orbán Viktor miniszterelnök adta át a díjazott özvegyének, Demján Sándornénak.

További négy személy vehette át a Magyar Gazdaságért Díjakat, húszan a VOSZ által alapított 2023. Év Vállalkozója Díjban részesültek, négyen pedig a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat kapták meg.

VARGA Mihály; NAGY Márton; EPPEL János; ORBÁN Viktor; DEMJÁN Sándor
(Fotó: Máthé Zoltán)

Borítókép: A díjazottak csoportképe a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. Elől középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette balról Demján Sándorné, a posztumusz Magyar Vállalkozói Nagydíjjal kitüntetett Demján Sándor özvegye, mögötte, a középső sorban Eppel János, a VOSZ elnöke. Balról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b10), jobbról Varga Mihály pénzügyminiszter (j6). (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.