Orbán Viktor: Rezsicsökkentésről döntött a kormány

Fontos döntést jelentett be a miniszterelnök a Magyar vállalkozók napján a Művészetek Palotájában.

2023. 12. 01. 15:16
VARGA Mihály; NAGY Márton; EPPEL János; ORBÁN Viktor; DEMJÁN Sándor
Magyar vállalkozók napja - A VOSZ rendezvénye Budapesten Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Régi kérdés, hogy a magán- és a közhaszon vajon szükségszerűen szemben áll-e egymással. A kommunista gazdaságtan szerint igen, de a polgári gazdaságtan szerint közérdek csak magánérdeken keresztül jöhet létre. Így lesz osztályharc helyett osztálybéke – mondta Orbán Viktor a Magyar vállalkozók napján a Művészetek Palotájában, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén. A miniszterelnök feltette azt a kérdést is, hogy mit köszönhetünk a vállalkozásoknak. Erre az első válasz az, hogy munkád adnak az embereknek. A második az, hogy adót fizetnek. A harmadik a sorban a vállalkozói tőke. A Világgazdaság tudósítása szerint erről azt mondta Orbán Viktor, hogy ez a pénztömeg stabilizálni tudja a magyar gazdaság működését. Jobban állja a válságot a gazdaság, ha van tőkéje. Emlékezetes, hogy 2008–2009-ben egy gyengébb tőkéjű gazdaságnak kellett elviselnie a krízist, ami a mostani tőkeerejével ez össze sem vethető. A negyedik, hogyha a magyar vállalkozások nem működnének, működne helyettük külföldi. Akkor kivinnék az országból a profitot.

– A pénznek nincs szaga, de a tulajdonosának van. Megtanultam 2008–2009-ben, hogy amikor kiszáradtak a nyugati anyabankok, rögtön kiszívták a forrást a magyar leányoktól. Ebből vontuk le a következtetést, hogy a magyar bankrendszer fele legalább magyar kézben kell, hogy legyen – hangsúlyozta a kormányfő. 

Hozzátette: a magyar kormány tagjai nem irigyek erre a tőkére, hanem még nagyobb sikereket kívánnak a vállalkozóknak. A kormány hisz abban, hogy a dagály minden hajót felemel.

PARRAGH László; VARGA Mihály; NAGY Márton; EPPEL János; ORBÁN Viktor; DEMJÁN Sándor
 Demján Sándorné átveszi a posztumusz Magyar Vállalkozói Nagydíjat Demján Sándor nevében Orbán Viktor miniszterelnöktől (b4) a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. Balról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b) és Eppel János, a VOSZ elnöke (b2), jobbról Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j2) és Varga Mihály pénzügyminiszter (j). 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a liberális gazdaság azt mondja: egyszerre nem lehet növelni a gazdaság teljesítményét és csökkenteni az államadósságot. De sikerült: 77-78 ezer milliárd forint lesz a bruttó hazai termék (GDP) az idén, miközben 27 ezer milliárdról indultak. A foglalkoztatottság 57-ről 75 százalékra nőtt, az adóék 41 százalékra csökkent. Az államadósság tekintetében sose volt ilyen kicsi a kitettség, 2010-ben négy százalék volt a lakosságnál, most 22 százalék.

A miniszterelnök beszélt a három csapdáról is. Ez a hitelezés csapdája, az energiaárak és a fogyasztás csapdája. Orbán Viktor jelezte:

az energiaárak kérdését a lakosság szintjén rendezték, de a vállalkozóknak ez terhet jelent. Ez nincs így jól. Ezért tíz eurós rezsicsökkentéssel segítik a cégeket. 

Meg kell találni a módját a további árcsökkentésnek is. A kormányfő szerint a hitelezés csapdáját egyedül nem tudják elkerülni, mert a kamatszint meghatározása mégiscsak a jegybank és a jegybank elnökének kompetenciája. A kormány az alacsony kamatok oldalán áll.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy gazdasági fétisek dőltek meg. Az egyik ilyen, hogy uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. Ez szertefoszlott.

– Az idei évet így kivédtük, lehet úgy szervezni, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci forrásokra építjük a gazdaságot. Ez nem azt jelenti, hogy nem hajtjuk be azt a pár milliárdocskát, amivel tartoznak. Természetesen be fogjuk hajtani. De fejlesztési transzferek nélkül is képesek voltunk komoly eredményeket elérni – emelte ki.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/12/orban-viktor-fontos-beszedre-keszul-osszegyultek-a-magyar-vallalkozok-a-muveszetek-palotajaban

Borítókép:  A díjazottak csoportképe a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. Elöl középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette balról Demján Sándorné, a posztumusz Magyar Vállalkozói Nagydíjjal kitüntetett Demján Sándor özvegye, mögötte, a középső sorban Eppel János, a VOSZ elnöke. Balról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b10), jobbról Varga Mihály pénzügyminiszter (j6). (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.