A Don-kanyar menti csaták hősi halottjairól emlékeztek meg

Imádsággal és kegyeleti tűzgyújtással emlékeztek a Don menti csaták hősi halottjaira Pákozdon. A 2. magyar hadsereg tragédiájának áldozatai előtt a Mészeg-hegyi Don-kanyar-emlékkápolnánál hajtottak fejet a megjelentek.

2024. 01. 13. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésen – mások mellett – jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka, illetve a Székesfehérvár helyőrségben települt katonai szervezetek tagjai, a város és a vármegye vezetői, valamint a történelmi egyházak képviselői is.

Az 1943. január 12-én bekövetkezett doni katasztrófa 81. évfordulóján a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Katonai Emlékpark Pákozd–Nemzeti Emlékhely és a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat közös szervezésében megvalósuló megemlékezésen

annak a több mint 120 ezer elesett, megsebesült és fogságba esett magyar honvédnak az emléke előtt tisztelegtek, akik véráldozata a mai napig velünk él.

A rendezvényen mondott beszédében Tanárki Gábor Fejér vármegyei főispán a megemlékezés fontosságát hangsúlyozta, amelynek méltó színhelyévé vált a pákozdi emlékkápolna az elmúlt három évtizedben. – A Don-kanyarban elesett magyar hősök emlékét őrizve, ápolva kötelességként rótták ránk, hogy a továbbiakban is őrizzük ne csak Magyarország, hanem Európa határait. A mi feladatunk az is, hogy gondoskodjunk arról, soha többé ne jöhessenek el oly vészterhes idők és ne uralkodhassanak olyan ordas eszmék, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy a hazájáért szolgálatot teljesítő és a legdrágábbat, az életét áldozó magyar katonáról ne lehessen megemlékezni méltó módon – fogalmazott.

A Mészeg-hegyen 1993 óta áll az a kápolna, ami a január 12-i megemlékezésnek is otthont adott. Itt helyezték örök nyugalomra azokat az ismeretlen magyar hősöket, akiknek földi maradványait Roszkino mellől szállították haza.

A katonai tiszteletadás résztvevőin túl számtalan család is eljött, hogy közösen emlékezhessenek meg Magyarország hőseiről – olvasható a Honvédelem.hu oldalon.

Borítókép forrása: Honvédelem.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.