Bizarr eredmények a kísérlet után, ennyi baktérium és gomba van a villamoson, a metrón és a boltban

A kézmosás vagy a kézfertőtlenítés hatékonyabb? Ez is kiderül a cikkből.

Forrás: Metropol, TikTok2024. 01. 09. 12:51
null
Budapest, 2023. május 1. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es 6-os vonalán közlekedõ Siemens Combino Supra villamosok a Margit körút Mechwart liget megállójában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan szemlélteti egy videóban Gyuris Rita TikToker, növényorvos, hogy miért érdemes alaposan kezet mosni, miután tömegközlekedési eszközről leszálltunk. A legtöbb ember valószínűleg nem is gondolná, mennyi baktérium és vírus hemzseg egy-egy karfán, ülésen vagy a metróban – bukkant rá a Metropol.

„Megnézzük, hogy a három kéztisztítási folyamat mennyire gátolja meg az adott baktérium vagy gombák fejlődését” – fogalmaz a fiatal nő a videó elején, aki éppen azután végezte el a kísérletet, hogy tömegközlekedéssel hazaért a vásárlásból. Gyuris Rita, aki az úgynevezett agar lemezein kórokozókat, gombákat és baktériumtelepeket tenyésztett ki, úgy, hogy a koszos kezéről vett mintát.

Először megvizsgálta, hogy mennyi és milyen kórokozók kerültek a kezére, utána megmosta szappanos vízzel a kezét. Egy másik lemezre szintén rányomta a kezét, hogy később alkoholos kézi fertőtlenítő spray-vel fertőtlenítse, majd úgy is rányomta a kezét egy harmadik lemezre, így megvizsgálta, hogy a három kéztisztítási folyamat mennyire gátolja meg az adott baktérium vagy gombák fejlődését, növekedését.

„Mindegyiken nőtt fel gombatelep. Érdekes a baktériumkolónia nagysága, a nem kézmosásos lemezen elég nagy, lehet látni az ujjaimat. A kézmosás utánin is el tudott szaporodni, bár nem annyira vastag és durva. A fertőtlenítős lemezen is van, tehát ez sem százszázalékos védelem, de még mindig ezen van a legkevesebb, ahogy látom, és össze se nőttek” – vonta le a következtetéseket Gyuris Rita a videójában

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.