Brüsszelbe menne Karácsony Gergely

A Párbeszéd szombaton tartott kongresszusán döntött az európai parlamenti listáról, valamint a két, korábban lemondott elnökségi tag pótlásáról. Karácsony Gergely úgy döntött, főpolgármester-jelöltsége mellett az Európai Parlament egyik székét is megpályázza.

2024. 01. 21. 10:18
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. december 1. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a BKV ünnepi fényvillamosainak és fénybuszainak indulása elõtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kongresszust tartott szombaton a Párbeszéd – Zöldek – adta hírül közösségi oldalán az ellenzéki párt. A szavazások eredményeként civilekből és aktivistákból álló EP-lista jött létre dr. Jávor Benedekkel az élen, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt újra bekerült a párt elnökségébe.

A kongresszuson a delegáltak szavaztak a párt EP-listájáról is:

  1. Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek EP-listavezetője, elnökségi tagja, Budapest brüsszeli irodájának vezetője, korábbi EP-képviselő
  2. Hlavács Judit civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista, korábbi gödi önkormányzati képviselő
  3. Kocsis Krisztián neurobiológus kutató, a Roma Műhely vezetője
  4. Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője
  5. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja
  6. Machač-Tóth Mia diákmozgalmár
  7. Barabás Richárd, a Párbeszéd – Zöldek szóvivője, Újbuda alpolgármestere
  8. Szaszkó Andrea civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista
  9. Erőss Gábor, a Párbeszéd – Zöldek VIII. kerületi alpolgármestere
  10. Szabó Rebeka, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke, országgyűlési képviselője

Karácsony Gergely így már főpolgármester-jelöltségén felül beállt a sorba egy EP-mandátumért is. Az önkormányzati választásokra készülve – botrányainak köszönhetően – a városvezető körül egyre csak fogy a levegő, ennek ellenére már korábban bejelentette, hogy újraindul a posztért. 

Ennek fényében némileg meglepő lehet az EP-listán való indulás, de Karácsony Gergely politikai karrierjét követve, látható, hogy a baloldali politikus gyakorlatilag minden választáson elindul, amit megrendeznek. Volt már II. kerületi polgármesterjelölt, zuglói polgármester, miniszterelnök-jelölt és főpolgármester is, EP-képviselő még nem.

Ugyanakkor ötödik számú jelöltként nem áll fenn a komoly veszélye annak, hogy Karácsony Gergely Brüsszelbe távozna Budapest éléről. Mióta EP-választásokat tartanak Magyarországon, baloldali pártnak mindössze egyszer sikerült négy főnél több jelöltet Brüsszelbe küldeni: az MSZP-nek 2004-ben. 

Borítókép: A Párbeszéd elnöksége (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.