Csupán hangulatkeltés a tanártüntetések folytatása a Belügyminisztérium szerint

A tárca közlése szerint semmi sem indokolja a pedagógusok oktatással lekötött munkaidejének további csökkentését.

2024. 01. 16. 18:12
Diákok tüntetése a Belügyminisztériumnál Forrás: Gábor Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedagógusok döntő többsége sem most, sem pedig korábban nem vett részt a pedagógus szakszervezetek által szervezett illegális munkabeszüntetéseken, vagy sztrájkokon – közölte a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére válaszolva. 

Magyarországon a tanárok több mint 90 százaléka egyetlen korábbi sztrájkhoz vagy jogellenes munkabeszüntetéshez sem csatlakozott, azokban legfeljebb 5-7 százalékuk vett részt. Fontos rámutatni arra is, hogy a tanárok több mint 99 százaléka az új jogállást választotta.

– emelte ki az oktatásért felelős tárca, majd pedig az újabb sztrájkkövetelésekkel, többek között a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentésével kapcsolatban kijelentették, a kormány számos más szakértői anyag, elemzés és felmérés mellett a pedagógus szakszervezetek kérését is figyelembe vette, amikor a – 22-26 helyett az egységes – 24 óra neveléssel oktatással lekötött munkaidőt emelte a szabályozásba. Ennek, a számnak a csökkentését, vagy az üggyel kapcsolatban a tárgyalások újrakezdését semmi sem indokolja.

A Belügyminisztérium a tüntetésen elhangzott kijelentésekre reagálva közölte, a pedagógus béremelést a kormány saját elhatározása alapján és nem a szakszervezetek követelésére vagy a gyűlések hatására hajtotta végre. 

A korábbi megállapodásoknak megfelelően pedig a bértömegre vetítve átlagosan 32,2 százalékos béremelést minden tanár és óvónő 2024 februárjában kézhez kapja. 

A bejelentés óta erről már több alkalommal tárgyaltak a tárca munkatársai a szakszervezetek képviselőivel is, ebből következően egyértelmű, hogy a gyűlések kevésbé a valós érdekképviseletet, sokkal inkább a hangulatkeltést célozzák.

– jegyezte meg a minisztérium, lapunk kérdésére válaszolva, majd hozzátették, különösen ízléstelennek tartják, hogy a köznevelésről szóló akciókban történő részvételre trágár kifejezésekkel és hazug jelszavakkal toborozzák a résztvevőket. 

A gyűléseken résztvevők egyre kisebb száma egyértelműsíti, hogy mind kevesebben dőlnek be az otrombaságoknak. Legutóbb 2024. január 13-án a rendőrség 200 liter forró teát főzött a gyülekezőknek. Minden részvevőre több mint két liter „védőital” jutott…

– írta a Belügyminisztérium, a válaszában, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a szombaton megtartott demonstráción a tárca információi szerint mindössze százan vettek részt. 

Amint arról már korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a szombati tüntetést követően Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára  közölte, valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat a pedagógusok és a diákok szakszervezetei. 

Az államititkár arra is emlékeztetett: a baloldal nem segítette, hanem akadályozta a béremelést, Brüsszelben valótlanságokat terjesztettek Magyarországról, hogy ezzel késleltessék az EU-s források kifizetését, a tanárok és óvónők béremelését. – A tanárok azt sem felejtik el a baloldalnak, hogy ők voltak az egyetlenek, akik csökkentették a pedagógusok bérét, és közben 15 ezer tanárt is az utcára tettek 2008-ban és 2009-ben.

 

Borítókép: Tüntetés (Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.