Végképp leleplezték magukat a tanártüntetések szervezői

Valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a szombat délutáni megmozdulás után.

Forrás: MTI2024. 01. 13. 18:45
JUHÁSZ Péter
Budapest, 2024. január 13. Juhász Péter, az Együtt volt elnöke felszólal a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium elõtt 2024. január 13-án. A demonstrációt az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Fridays For Future Magyarország, a Hang, az ADOM Diákmozgalom, az Országos Közös Akarat és a Civil Bázis szervezte. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar politika történetében is ritka, hogy a tanárok és óvónők béremelése pontos részleteinek bejelentése és az erről szóló jogszabályok megjelenése után is folytatják a béremelésért indított tüntetéssorozatot. Nekik nem a tanárok és óvónők fontosak, hanem a kormány elleni tiltakozás – közölte Rétvári Bence. A Belügyminisztérium államtitkára hozzátette:

különösen ízléstelen, és az iskolákban tanítókat és tanulókat sértő, hogy pont egy oktatásról szóló akcióra hívják trágár – és nem mellesleg hazug – szavakkal a tüntetőket. A hiányzó tartalmat hangerővel próbálják pótolni.

– Az egyre fogyatkozó létszámú akciók szervezői és támogatói között találjuk a világ legbőkezűbb baloldali mikroadományozója, Soros György által támogatott NGO-kat, a szakszervezetek részéről pedig volt szocialista helyi pártelnököt és képviselőt, valamint Migration Aid-aktivistát is. Sajnos a szakszervezetek nemcsak a tagságuk többségét veszítették el, de

annyira betagozódtak a baloldali pártpolitikába, hogy már fontosabb nekik a politika, mint az érdekképviselet.

Így sajnos mára érdekképviseleti szerv helyett inkább csak a dollárbaloldal pedagógustagozatává váltak – fogalmazott Rétvári Bence.

Fontos elmondani, hogy a pedagógusok több mint 90 százaléka egyetlen sztrájkhoz vagy akcióhoz sem csatlakozott. A sztrájkokban általában a pedagógusok legfeljebb 5-7 százaléka vett részt. Fontos elmondani, hogy a pedagógusok több mint 99 százaléka az új pedagógus-jogállást választotta, és csak kevesebb mint egy százalékuk utasította el. Fontos elmondani, hogy a kormány már a tiltakozó akciók előtt, 2022 nyarán döntött arról, hogy a pedagógus-átlagbér 2025-re fokozatosan el kell hogy érje a közel 800 ezer forintos összeget, és a pontos menetrendet nyilvánosságra is hozta

– közölte az államtitkár. Emlékeztetett: a baloldal nem segítette, hanem akadályozta a béremelést, Brüsszelben valótlanságokat terjesztettek Magyarországról, hogy ezzel késleltessék az EU-s források kifizetését, a tanárok és óvónők béremelését. – A tanárok azt sem felejtik el a baloldalnak, hogy ők voltak az egyetlenek, akik csökkentették a pedagógusok bérét, és közben 15 ezer tanárt is az utcára tettek 2008/2009-ben – idézte fel.

A kormány betartotta a tanároknak és óvónőknek tett vállalását. Az EU-s források megérkezése után azonnal döntött a béremelésről, így idén januártól 32,2 százalékkal, jövőre pedig 21 százalékkal nő a tanárok és óvónők bére.

– Az idei emeléssel a bérek érezhetően az átlagbér fölé emelkedtek. 2030-ig pedig minden évben olyan mértékben fogjuk emelni a tanárok és óvónők bérét, amilyen mértékben a diplomások bére emelkedik – közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta: a tanárok és óvónők anyagi és társadalmi megbecsültsége a kormánynak kiemelten fontos, ezért növelik nagyobb mértékben a bérüket, mint eddig bármikor Magyarországon.

Köszönjük a tanárok és óvónők munkáját. Amíg ez a kormány van, addig tiszteletre és megbecsülésre számíthatnak

– fogalmazott Rétvári Bence.

Borítókép: Juhász Péter, az Együtt nevű balliberális párt bukott elnöke a Belügyminisztérium előtt tartott tüntetésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.