Karácsony kioktatta a Római-parton élőket

Nem csitulnak az indulatok a Római-parton, ahol a lakók maguk voltak kénytelenek védekezni a Dunán levonuló áradással szemben, miután szerintük Budapest vezetése és a főpolgármester cserben hagyta őket. Ezt erősíti Karácsony Gergely legutóbbi nyilatkozata is, melyben közölte, az árvizet és az azzal járó károkat a Rómain élőknek el kell viselniük.

2024. 01. 02. 8:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Rómait épp azért szeretik a budapestiek, mert egy természetes ártér. Amit áradás idején bizony visszafoglal a Duna. Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat a főváros nem köteles megvédeni. Azt pedig a választók mondták ki 2019-ben, hogy a természet tönkretétele árán ne is tegye.

Az ártérben építkezők örüljenek, hogy Budapest egyik legszebb helyén van az ingatlanjuk. Cserébe fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr

– szögezte le Karácsony, minden felelősséget levéve a főváros válláról.

A nyilatkozata nem aratott nagy sikert a Duna-parton élők körében, Egri Gábor, az Egyesület a Római-partért alelnöke szerint ez a megnyilvánulás abszurd és méltatlan egy főpolgármesterhez.

Gyakorlatilag azt mondja, hogy élvezzük a Római-part panorámáját azért cserébe, hogy mindenünket viszi a Duna árvíz idején

fogalmazott a Metropolnak az alelnök, aki azt tanácsolta Karácsonynak, a posztolás helyett „fogja meg a vödröcskéjét, a seprűcskéjét, és jöjjön ki takarítani”.

Egri Gábor szerint a főpolgármester úgy csinál, mintha a Római-part nem Budapest része lenne, az itt élőket pedig kiszolgáltatja a Dunának. – A főpolgármester a helyiek szerint felelőtlen, minden szava durva csúsztatás.

A főpolgármester posztban summázta az önfényezés mellett, hogy a Római-parton élőknek el kell fogadni, hogy néha elmossa őket az áradás, mert a fővárosnak papíron nem dolga az ő védelmük, és ez így jól is van

– fogalmazott a szervezet vezetője, aki szerint Karácsony Gergely nem normális.


Búzás Győző, az egyesület elnöke arról beszélt, a főpolgármester soha nem akarta megoldani a Római-part ügyét. – Négy évvel ezelőtt Karácsony Gergely első döntése az volt az első közgyűlésen, hogy rögtön megszavaztatta a fizetésemelést. Ugyanezen a közgyűlésen pedig nyolcadik napirendként rendeltek el változtatási tilalmat a Római-partra úgy, hogy a kerület már korábban megtette ezt. Ebből is látszik, hogy

már 2019-ben eldöntötték, nem építenek gátat a partra, nem védik meg a Dunától az itt élőket

 – idézte fel Búzás Győző, emlékeztetve: később megsemmisítették a parti gát építéséről szóló korábbi döntést is, amelyet a helyi lakosság támogatott. – Innentől minden közösségi véleménykutatás már csak színjáték volt, ahogyan Karácsony Gergelynek minden szava aljas csúsztatás – hangsúlyozta.

 

Fertőzésveszély a Római-parton

Az egyesület most nyílt felszólítást küldött a főpolgármesternek, és arra kérték Karácsony Gergelyt és Óbuda polgármesterét, hogy azonnal kezdjék meg a nagy részben elárasztott Római-parton a Kossuth Lajos üdülősétányon és a mellékutcákban, ahová betört a Duna, a közterületek, játszóterek, padok dunai iszaptól történő megtisztítását, fertőtlenítését.

Hangsúlyozták, tétlenségével Karácsony sok ezer ide kilátogató ember egészségét veszélyezteti.

Súlyos fertőzésveszély fenyegeti az itt lakókat és az ide kilátogatókat; ezt igazolják a közterületeken 2010-ben és 2013-ban vett iszapminták

– fogalmaztak a Magyar Nemzetnek küldött közleményükben, és felszólították a önkormányzatot, hogy haladéktalanul szüntessék meg a Duna medrében csatornázatlanul  működő büfék, vendéglátóhelyek működését, amíg azok nem rendelkeznek megfelelő csatornázottsággal, melyek emésztőinek tartalmát a Duna kimossa, ami a helyi lakosságot és ide kilátogatók egészségét súlyosan veszélyezteti.

Kérjük a főpolgármestert és a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, hogy mosolygós képek készítése helyett tegyék a dolgukat, amiért a fizetésüket kapják. Szolgálják és védjék meg Budapest lakosságát a rájuk leselkedő veszélyektől

– emelték ki.

Borítókép: Karácsony Gergely a Dunán Tüttő Katával (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.