Lánchíd-botrány: így tette tönkre Karácsony Gergely a híd felújítását

A magyar főváros egyik legismertebb látványossága, a Lánchíd felújítására még az előző főpolgármester, Tarlós István idején írtak ki először tendert. Aztán jött Karácsony Gergely, aki újra kiírta a pályázatot – és láss csodát, a korábbi tendernyertes ötmilliárddal magasabb ajánlata lett a befutó. Egy jóval kisebb volumenű felújításra. De lássuk, mi lett volna, ha a Tarlós-féle önkormányzat által nyertesnek választott, olcsóbb és teljes körűbb felújítást tartalmazó pályázat nyer – és mi lett a végeredmény a Karácsony-féle, botrányokkal és korrupciós gyanúval terhelt pályázat nyomán.

Forrás: Origo2024. 01. 27. 9:28
CSS_20230804-40
20230804 Budapest Átadták a megújult Lánchidat. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István vezette budapesti önkormányzat még 2019-ben írt ki tendert a Lánchíd felújítására, melyet az A-Híd Zrt. nyert meg. A Váralagút és a Széchenyi téri villamosalagút felújítását is tartalmazó, 35 milliárdos ajánlaton belül 21,8 milliárd forintos tétel vonatkozott kifejezetten a Lánchíd felújítására – írja az Origo.

Feleakkora volumenű felújítás – ötmilliárddal drágábban

A Tarlóst főpolgármesteri székben váltó Karácsony Gergely újra kiíratta a Lánchíd felújítására vonatkozó pályázatot, amit ugyanaz a társaság nyert meg. 

Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel" – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérték össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb" pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

A nettó költségek alakulása is azt mutatja, hogy a negyedével lett magasabb az ajánlat ugyanarra (vagyis csak a Lánchíd-felújításra), ugyanattól a cégtől. Tarlós idején nettó 15,22 milliárdos lett volna a bekerülés, Karácsonynál már nettó 18,8 milliárdos.

Ez már önmagában éppen elég felháborító lenne, de a történelminek nevezhető budapesti beruházás Karácsony-féle kivitelezése nyomán újabb és újabb botrányok kerültek napvilágra.

Másfél évet késett a beruházás megkezdése

Semmilyen értelmezhető műszaki ok nem állt a háttérben, mégis hatalmas csúszással, 2021 márciusában kezdődött csak meg a kivitelezés – ráadásul úgy, hogy volumenében jóval kisebb volt a Tarlós-féle változatnál.

Karácsonyék, teljesen érthetetlen módon, hónapokon keresztül nem tettek semmit, a felújítás ügye állt és várt, annak ellenére, hogy egy műszakilag teljes körűen előkészített és elfogadott projektet kapott az új városvezetés 2019 őszén.

A főváros legnagyobb sikkasztási botránya van kialakulóban

A Lánchíd végleges átadására tavaly augusztusban került sor – azonban az igazi botrányok még csak ekkor kezdődtek. Nagyon úgy tűnik, hogy két év alatt közel másfél milliárd forint vándorolt a kivitelezőtől egy számlagyárgyanús céghez, Víg Mór ügyvédhez és a Sunstrike Hungary Kft.-hez.

Karácsony Gergely természetesen tagadja, hogy mindebből bármi is igaz volna, az M1 híradó brüsszeli tudósítójának kérdésére egyenesen úgy fogalmazott: Nem tud botrányról a Lánchíddal kapcsolatban. 

Borítókép: Karácsony Gergely a frissen felújított Lánchíd előtt pózol (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.