Ezért van a macskáknak kilenc életük + videó

A cicák jól ismernek egy-két trükköt, amit mi, emberek nem.

2024. 01. 23. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köztudott, hogy a macskák akárhonnan, bármilyen magasságból zuhannak le, egészen biztosan a talpukra érkeznek. Emiatt gyakran mondják, hogy kilenc életük van.

Fotó: Pexels

A négy lábon járó akrobaták rendkívül rugalmas gerinccel, valamint több csigolyával is rendelkeznek, mint az emberek, ami elképesztően flexibilis mozgást tesz lehetővé számukra.

Finoman hangolt egyensúlyérzéküknek hála pedig nagyon gyorsan képesek felismerni esés közben, hogy merre van hozzájuk képest az ég és a föld, így hamar kontrollálni tudják felsőtestüket, amit aztán alsótestük is követ. Ez a kivételes képesség már alig héthetes korukra kifejlődik.

Kis méretük, könnyű csontszerkezetük és sűrű bundájuk pedig a légellenállást növelve visszafogja a gyorsulást, sőt, a macskák egész testüket igyekeznek szétterpeszteni zuhanás közben, ami szintén a sebesség csökkenését eredményezi.

Ezért lehetséges az, hogy az alacsonyabbról való esés akár még veszélyesebb is lehet a cicák számára, ugyanis kisebb magasságból zuhanva nincs annyi idejük, hogy korrigálják mozgásukat – olvasható a TV2 hírműsora, a Tények oldalán.

Íme, egy látványos videó arról, ahogy egy fekete macska kiugrik egy égő épület ötödik emeleti ablakából menekülve, és még ilyen körülmények között is tökéletesen, a négy lábára érkezik a zuhanás után egy puha füves területre:

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.