Újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ezúttal Somogy vármegye területén igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét, az érintett állományt már felszámolták – közölte a hivatal.

2024. 01. 17. 19:14
null
Pacsa, 2015. december 7. Vágásra váró pulykák a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemében Pacsán 2015. december 7-én. Új fogadócsarnok és raktárhelyiségek átadásával fejezõdött be a baromfifeldolgozó mintegy félmilliárd forintos bõvítésének elsõ üteme. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaposváron található az a nagyjából 39 ezer hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.

Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet is.

Kiemelték: ez az eset is igazolja, hogy a madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban.

Jelezték ugyanakkor, hogy amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még érintett területeken. Azonban figyelembe kell venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van az országban – jegyezték meg.

A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal

– hívta fel a figyelmet a Nébih.

A madárinfluenzáról minden további információ elérhető a Nébih portálján.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/ Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.