Járvány tombol a szomszédban, különösen a kisgyerekekre veszélyes

A szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. Magyarországon az átoltottság a járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti, és nagyobb járványok előfordulására sem kell számítani.

2024. 01. 17. 16:18
null
Los Angeles, 2022. augusztus 10. Majomhimlõ elleni oltás beadására készül egy egészségügyi dolgozó a Los Angeles-i Barnsdall Art Parkban 2022. augusztus 9-én. A betegség terjedése miatt Los Angelesben oltóklinikákat létesítettek, amelyek csak bizonyos kockázati csoportok számára teszik elérhetõvé a védõoltásokat. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlõ miatt. MTI/EPA/Carloine Brehman Fotó: Carloine Brehman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szamárköhögésként ismert, az orvosi szaknyelvben pertussis kötelezően bejelentendő fertőző betegség. A szamárköhögés a védőoltás bevezetése előtt a gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

Cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben

a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés rohamokban jelentkezik. A tünetek legtöbbször két-három hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet.

Antibiotikumos kezeléssel a betegség jól gyógyítható. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, amelyekre joggal lehet büszke.

A 99 százalék körüli átoltottságot, valamint a lehető legalacsonyabb szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedéseket, az elért eredményeket nem véletlenül ismerik el a tőlünk keletre és nyugatra fekvő országok is. Jelenleg hazánkban 12 fertőző megbetegedés ellen biztosított védőoltás az életkorhoz kötötten kötelező védőoltási rend keretében

 – közölte az NNGYK.

A központ szerint a családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban, például az oltásellenesek csoportjában viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek.

A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat két-három-négy hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára

– hívta fel a figyelmet a központ. Hozzátették: a fenti adatok is bizonyítják, a védőoltás a lehető leghatékonyabb módja, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos klinikai tünetekkel járó megbetegedést megakadályozzuk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Carloine Brehman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.