Márki-Zay is megcélozza az Európai Parlamentet

A bukott miniszterelnök-jelölt pártja februárban dönt a jelöltekről.

2024. 01. 12. 14:08
HZ1_7517
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok hav Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter pártja is indul a júniusi európai parlamenti választáson, információink szerint a Mindenki Magyarországa Néppárt februárban dönt a jelöltekről. Úgy tudjuk, 

a párt a jövő hónap közepén tartja országos kongresszusát Budapesten, ahol a végleges választási program mellett az EP-listáról is határoznak.

Információink szerint a kongresszusig a párt vezetése a kampányfőnököket is kiválasztja, ezek személyéről és terveikről hamarosan a tagokat is tájékoztatják.

Márki-Zay Péter pártjával tehát tovább nőtt az EP-választáson induló ellenzéki pártok száma. Ismert, a Vona Gábor alapította Második Reformkor EP-listáját a pártelnök vezeti, aki azonban előre jelezte, elegendő támogatás esetén alelnöke, Pekárné Farkas Emese veszi át a mandátumot. 

A LMP listavezetője Ungár Péter, őt Schmuck Erzsébet, Tetlák Örs, valamint Kanász-Nagy Máté követi. A Jobbik már tavaly márciusban közölte, a párt önállóan indul a jövő évi európai parlamenti választáson, saját programmal, saját elképzelésekkel, modern, jobbközép, Európa-barát, konzervatív pártként. A listavezető feltehetően Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi EP-képviselője lesz.

Míg a Párbeszéd listáját Jávor Benedek vezeti majd, a szocialisták Tüttő Kata, jelenlegi főpolgármester-helyettest indítják első helyen. 

Őt követi Gurmai Zita, Harangozó Gábor korábbi EP-képviselő, valamint Andor László volt uniós biztos.

A Momentum bízik Cseh Katalin és Donáth Anna jelenlegi EP-képviselők sikerében, így idén is ők vezetik a liberális pártot. 

A Demokratikus Koalíciónál idén Vadai Ágnes erősítheti a Dobrev Klára–Molnár Csaba tandemet.

Az ellenzéknél tehát eddig nyolc párt jelezte indulását az európai parlamenti választáson, ami feltehetően egyik indulónak sem kedvez. 

Elemzők szerint ugyanis az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd így sem számíthat mandátumra, de a szocialistáknál is rezeg a léc.


Borítókép: Ellenzéki gyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.